16 saat süren görüşmede flaş karar: Dizel ve benzinli araçlara yasak

Düzenleyen: / Kaynak: DailyExpress
16 saat süren görüşmede flaş karar: Dizel ve benzinli araçlara yasak

T-Otomobil Haberleri  / DailyExpress

Avrupa Birliği’nin 27 üye devletinin çevre bakanları, uzun tartışmaların ardından iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bir dizi önlem üzerinde anlaşmaya vardı. Politikacılar, 2035’ten itibaren yeni fosil yakıtlı (benzinli ve dizel) araba satışlarını aşamalı olarak durdurmayı kabul etti.

16 saatten fazla süren müzakerelerin ardından Avrupa Birliği çevre bakanları, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında önlemler üzerinde anlaşmaya vardı. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise otomobiller hakkında olanıydı. 2035'ten itibaren, yalnızca sıfır CO2 (karbondioksik) emisyonlu yeni arabaların satışına izin verilecek. 

Lüksemburg’daki görüşmeden çıkan kararla, içten yanmalı motorlu arabaların satışı imkansız hale gelecek. Ancak henüz değil. Belirttiğimiz gibi 2035 yılından itibaren aşamalı olarak satışlar kaldırılacak. 

Anlaşma ile teklifin AB yasası haline gelmesinin önü de açılmış oldu. Bu arada, görüşmelerde toplam 612 oy kullanıldı ve 339’u öneriyi kabul etti, 249’u reddetti ve 24 kişi çekimser oy kullandı. 

AB'DE SIFIR EMİSYON KARARI

Bakanlar yaptığı açıklamada, "Konsey, yeni otomobiller ve kamyonetler için 2035 yılına kadar yüzde 100 CO2 emisyonu azaltma hedefi getirmeyi de kabul etti." dedi. Böylece, 2035'ten itibaren Avrupa Birliği üye devletlerinde içten yanmalı motorlu hiçbir yeni otomobilin satılmasına izin verilmeyecek. 

Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar iklim nötr olmayı yani iklim değişikliği üzerinde olumsuz hiçbir etkide bulunmamayı hedefliyor. Bu amaçla karbondioksit emisyonlarını azaltmak için bir takım önlemler alıyor ve bunlar arasında otomobil yakıtları da var. 

AB iklim politikası şefi Frans Timmermans, "İklim krizi ve sonuçları açıktır ve bu nedenle politika kaçınılmazdı” şeklinde bir tweet attı. 

Bununla birlikte, içten yanmalı motor yasağı konusundaki tartışmalar, Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı Almanya'da direnişle karşılandı. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, "AB üye devletleri, 2035'ten itibaren yalnızca CO2 salmayan otomobillere ve hafif ticari araçlara izin verileceği konusunda ezici bir çoğunlukla oy kullandı. Bu, iklim hedeflerine ulaşmamız gerektiğine dair açık bir sinyal gönderiyor. Aynı zamanda otomobil endüstrisine ihtiyaç duyduğu planlama güvenliğini de sağlıyor" dedi.

GÖRÜŞMELERDEN NE ÇIKTI? 

Anlaşmada ayrıca 59 milyar Euro’luk Sosyal İklim Fonu kurulması üzerine de bir anlaşma sağlandı. Bu fon ile, düşük gelirli vatandaşların karbon politikasının neden olduğu enerji maliyetlerinde herhangi bir artıştan korumak amaçlanıyor. 

Tüm AB üyesi ülkeler, bu paranın kullanılmasına yönelik öneriler sunabilecek. Örneğin, evleri kışın daha enerji verimli hale getirmek veya yeni, sıfır emisyonlu ulaşımın nasıl olması gerektiği gibi konularda öneriler bekleniyor. 

Timmermans bu konuda, "Yenilenebilir enerjiye geçiş faturaları düşürecek ancak birçok insanın bu noktaya ulaşması için biraz desteğe ihtiyacı olacak" diyor.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: DailyExpress
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...