HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Son 10 yılda üretim maliyeti 3 katına yükseldi

Düzenleyen: /
Son 10 yılda üretim maliyeti 3 katına yükseldi
Ham Madde, Otomotiv, , Haber

T-Otomobil Haberleri

Dünyanın yaşadığı pandemi krizinde ve sonrası kendi rotasını bağımsız olarak çizmeye devam eden tedarik zinciri aksaklıkları, aşırı miktarda artan ham madde fiyatları ile farklı bir boyuta taşındı.

ALİ ÇELİK

Üretimde kullanılan ana ham maddeleri elinde bulundurun ülkeler stratejik beklentileri ve dünya ülkeleriyle olan ticari ilişkileri yüzünden farklı yollar izlemeye başladı.

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya kadar uzanan uzun bir tedarik zinciri ile çalıştıklarını belirterek “Yükselen lojistik ve enerji maliyetlerine ham madde krizi de eklenince yedek parçada maliyet sadece 1 yılda yüzde 100'den fazla artış gösterdi. 10 yıl içinde fiyatı ortalama 40 bin avro olan premium bir otomobilin bugün üretim maliyeti 60 bin avro’yu geçmiş vaziyette. Ayrıca 4-6 bin avro o olan standart bir otomobilde ise maliyet 8-12 bin avro seviyelerine çıktı. Geleceğe yön veren elektrikli araçların kritik elemanı bataryalara da bu kriz sıçradığı takdirde, önümüzdeki 5 yıl içinde bir otomobilin üretim maliyeti 2,5-3 kat artarak 40-50 bin avroyu bulabilir” ifadelerini kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...