Mars'ta bulunan küçük "top..."

Mars'ta bulunan küçük "top..."

TEKNOLOJİ Haberleri

Mars'tan gelen yeni fotoğraftaki bu küçük "top" yeni soruları da beraberinde getirdi!

Mars'taki Curiosity aracından ilginç bir fotoğraf, yakın zamanda Dünya'ya ulaştı. Mars'ın yüzeyinde mükemmel bir yapıdaki küreye benzeyen ilginç bir kaya parçası bulundu ancak bu cismin Mars'ta bir yaşam varlığını gösterdiğini söylemek, doğruluktan en uzak şeylerden biri olur. Bu cisim sadece Mars'ın daha ıslak olduğu zamanlardan kalan bir anı.

Mars'ın üzerinde tanıdık gelen nesneler gördüğümüzde (sincaba benzeyen taşlar gibi) heyecanlanmak oldukça kolay. Ancak çoğu zaman gördüğümüz şeyler doğal oluşumlar oluyorlar. Ayrıca bulunan "topun" görüldüğü kadar büyük olmadığını da belirtmek lazım, bu topun çapı sadece birkaç santimetreden oluşuyor. Ayrıca Discovery News'ten Ian O'Neill'in açıkladığı üzere, bu top benzeri cisim neredeyse kesinlikle "bütünleşme" adı verilen bir şey.

Dünya'mız üzerinde de bu cisimlerden bulunması, özellikle iki gezegenin birbirlerinden ne kadar farklı oldukları düşünülünce oldukça ilgi çekici bir hal alıyor. Geçmişte Mars üzerinde su bulunurken, o da aynı Dünya gibi tortulu kayalar ve "bütünleşmelerden" oluşmaktaydı. Su, tortuları taşıyor ve zaman içerisinde taşınan bu tortular birleşerek kayaları oluşturuyorlar. Ancak bu işlem, tortu parçaları arasında boşluklar bırakıyor ve mineraller büyümekte olan kayanın içerisine yerleşerek topluluklar oluşturuyorlar. "Bütünleşmeler" de bu tortu kayaların zaman içerisinde erimelerinin ardından geriye kalan mineral kütleleri olarak karşımıza çıkıyorlar ve bazen oldukça küresel olabiliyorlar.

Yani, Mars yüzeyinde küçük bir küre top görmek ilginç olabilse de, hayal gücümüzün kontrol edilmesi şart. Ayrıca daha önce daha garip şeyler gördüğümüz ve tahminen daha da garip şeyler görmeye devam edeceğimizi de unutmamak gerekiyor...

Chip

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...