Android kullanıcılarını korkutan siber virüs

Android kullanıcılarını korkutan siber virüs

TEKNOLOJİ Haberleri

Yüzlerce Android telefon kullanıcısı, çok etkili bir virüsün kurbanı oldu.

Üstelik virüs, mobil cihazların güvenliğinden sorumlu şirketler tarafından yıllardır görülen en 'sofistike' yazılım olarak adlandırılıyor. Çünkü bu kötü amaçlı yazılım, Android telefonlar üzerinden, sizin yerinize istenmeyen e-posta gönderimi yapıyor, etkinlikler için toplu bilet satın alıyor, Wordpress üyesi bloglara saldırıyor. Mobil cihaz güvenlik şirketi Lookout, virüse NotCompatible (Uyumsuz) ismini verdi. Virüsün arkasındaki siber hırsızlar, çekirdek kodu yeniden yazdırarak ve mobil cihazlardaki bilindik virüslerden farklı bir düzlem üzerinden çalışarak, güvenlikçilerin işini zorlaştırdı.

Kiralık kurbanlar
Lookout güvenlik şirketinden analist Jeremy Linden, normalde bu tarz kötü amaçlı mobil yazılımların sadece birkaç hafta sürdüğünü, ancak NotCompatible'ın iki yıldır işler halde olduğunu söyledi. Bu virüs, uzmanlara göre masaüstü bilgisayar virüsleri kadar gelişmiş. Özellikle yenilenmiş versiyonundaki şifreleme sistemi, kullandığı ağlar ve sinsi işlem prosedürleri yüzünden, virüsün yakalanması ve cihazdan silinmesi çok zor.
nbsp;
Uygulama indirirken dikkat
NotCompatible virüsünün kurbanı olmamak için, istenmeyen e-postalar ve 'bubi tuzağı' niteliğindeki yüklemelere dikkat etmek gerekiyor. Güvenlik uzmanları, uygulamaların bize hatırlatma yaptığı, ancak sıklıkla pas geçtiğimiz güvenlik amaçlı güncellemelerin de uygulamayı açmadan önce tamamlanması gerektiğinin altını çiziyor.

'Aynı şifreyi farklı sitelerde kullanmayın' uyarısı
Ayrıca Apple cihazları hedef almış Wirelurker ve Masque adlı 'kötü amaçlı yazılım ailelerinin' yayılması, uzmanlara göre siber hırsızları cesaretlendiriyor. Tehlikenin büyümesinde en büyük pay, insanların yüzde 70'inin aynı şifreyi farklı hizmet ve sitelerde de kullanması. Wandera mobil güvenlik şirketinden Eldar Tuvey, "Bu 'kötü adamların' dikkatini mobil cihazlara verdiğini görüyoruz. Bunun sebebi, modern hayatta masaüstü bilgisayarlardan çok telefon uygulamalarında zaman geçirme alışkanlığının artması" diye konuştu. Eldar Tuvey, telefonlara virüs 'sızdıran' uygulamaların kullanıcı adı, e-posta adresleri ve diğer yazılım metinleri üzerinden yayıldığının altını çizdi ve siber suçluların bilgileri kendi aralarında paylaştıklarını ve bu şekilde, saldırılarının etkisini arttırdığını kaydetti.

Kaynak: BBC Türkçe

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...