BBC Apple'ı işçilerine eziyet etmekle suçladı

BBC Apple'ı işçilerine eziyet etmekle suçladı

TEKNOLOJİ Haberleri

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ABD'li teknoloji devi Apple'ı kendisi için üretim yapan işçilerin haklarını korumamakla suçluyor.

BBC Panorama ekibinin hazırladığı "Apple'ın Tutmadığı Sözler" isimli belgeselde Çin ve Endonezya'da akıllı cep telefonu iPhone 6'nın hazırlanış sürecinde işçilerin ve madencilerin maruz kaldığı zor şartlar gizli kamerayla çekildi. nbsp; nbsp;
Apple'a üretim yapan Şanghay'daki Pegatron fabrikasına işçi olarak giren BBC muhabirleri 12 saatlik vardiyalarda işçilerin üretim hattında yorgunluktan uyuya kaldığını görüntüledi.
İşçi kılığındaki bir BBC muhabiri izin istekleri reddedilerek 18 gün aralıksız çalıştırıldı. 16 saat çalışmak zorunda bırakılan bir muhabir, "Hareket edecek halim kalmıyordu" dedi. Bir muhabir ise odasını 12 işçiyle paylaşmak zorunda kaldı. nbsp;
Madeni çocuk işçiler kazıyor
Belgesel üzerine sert bir açıklama yapan Apple, fabrika çalışanlarının şartlarını iyileştirmek için diğer firmalardan daha fazla çaba gösterdiklerini, Pegatron fabrikasındaki çalışma saatlerini kontrol ettiklerini ve fabrikada haftada ortalama 55 saat çalışıldığını iddia etti. BBC ekibi Endonezya'da ise yasadışı madenlerden gelen metallerin Apple'ın tedarik zincirine girebildiğini öne sürdü. Ekip çocukların tehlikeli şartlar altında kazarak çıkardığı metallerin Apple tedarikçilerine satıldığını görüntüledi. Apple bu iddia üzerine ise Endonezya'daki durumun karmaşık olduğunu belirterek, binlerce madencinin aracılar yoluyla satış yaptığı açıklamasını yaptı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...