Çöpteki karakutu

Çöpteki karakutu

TEKNOLOJİ Haberleri

Eski telefonunuzu çöpe atacaksanız iki kere düşünün...

Ömer Temür
Türkiye'nin ilk elektronik atık geri dönüşüm firması olarak 12 yıl önce Kocaeli'de faaliyete başlayan Exitcom Recycling, kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik eşyaları, Avrupa Birliği (AB) standartlarında geri dönüştürüp, ekonomiye kazandırıyor. Tesise gelen atıklardan yüzde 92 ila 95 geri dönüşüm sağlayan firma, içerisindeki çevreye zararlı maddeleri ayrıştırdıktan sonra geri kalan demir, bakır, alüminyum gibi elementleri yeniden sektöre kazandırıyor. Firmanın Genel Müdürü Murat Ilgar, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da elektronik atıkların geri dönüşüm işini yaptıklarını belirterek, her yıl marketlerden, belediyelerden ve kurumsal firmalardan yaklaşık 4 bin ton atık topladıklarını söyledi. Yılda 500 bin ton civarında elektronik atık oluştuğunu ve bunların sadece yüzde 25'inin firmalarca toplanabildiğine dikkati çeken Ilgar, “Geri dönüşüm oranının düşük olması, Türkiye için ciddi sorunlar oluşturuyor. Bunlardan biri bilgi güvenliği. Bilgisayarlar, cep telefonları ve tablet bilgisayarlar içerisinde kişilere, devlet kurumlarına ve bankalara ait bilgiler var. Bunların ehil ellerde geri dönüştürülmesi lazım. Yoksa bunlar art niyetli kişilerin eline geçtiği zaman farklı amaçlarla kullanılabilir” diye konuştu.
Ilgar, cep telefonu veya bilgisayarlar bozulduktan sonra işin uzmanı bir geri dönüşüm firmasına verilmeyip çöpe atıldığı takdirde ikinci el olarak kullanılabileceğini vurgulayarak, cep telefonundaki seri numaraların başka telefonlara kopyalanabileceğini ve bunların illegal işlerde kullanılabileceğini söyledi. Bilgisayardaki bilgilerin de hackerler tarafından ele geçirilebileceğini anlatan Ilgar, “Bunlar aslında bir devlet politikası. Bununla ilgili Avrupa'da bilgi güvenliği kanunu var. Sadece bu değil, bankalardaki ve devlet kurumlarındaki kağıtlar da bunlara dahil. Bu kapsamda Türkiye'de ciddi atılımların yapılması lazım çünkü bunlar farkında olmadan başımıza çok ciddi sorunlar açabiliyor” ifadelerini kullandı. 
4.5G İLE ÇÖPE GİDEN TELEFON ARTACAK 
Türkiye'nin yakın zamanda 4.5G teknolojisine geçeceğini hatırlatan Ilgar, “Bu önemli bir konu. 4.5G teknolojisine uyumlu olmayan milyonlarca cep telefonu çöpe atılacak. Dolayısıyla, bu telefonlar geri dönüşüm tesislerine verilmez ve kötü niyetli kişilerin eline geçerse ciddi boyutlarda mağduriyetler oluşabilir. Tesisimizde cep telefonları ve bilgisayarları kamera eşliğinde özel teknoloji cihazlarımızla kırıyoruz. İşlemin beyanını hem bakanlığımıza hem de çalıştığımız firmalara rapor halinde veriyoruz” diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...