Sanal dünyanın karanlık yüzü

Sanal dünyanın karanlık yüzü

TEKNOLOJİ Haberleri

Buzdağının görünmeyen yüzünü oluşturan deep web, hacker'ların, bilim adamlarının ve buna benzer pek çok insanın buluşma noktası

Ömer Temür
Telefonlar hayatımıza girdiğinde dünyanın bu kadar değişebileceğini kimse hayal edemezdi. Akıllı telefonlar sayesinde bugün dünyada mobil bir çağ yaşanıyor. Bu devrimin öncüsü telefonlar artık yetersiz hale geliyor. Yeni cihazlarla insanlar, hatta makineler birbirine bağlanıyor. Bu baş döndürücü gelişmeler beraberinde ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Mobil uygulamalar ve sosyal medya üzerinden kendi isteğimizle verdiğimiz bilgiler gizli servisler, firmalar tarafından depolanıyor. Hal böyle olunca insanlar sanal dünyada ayak izlerini kaybettirmek için deep web'e (derin internet) yöneliyor.
BUZDAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMI
İnternetin bittiği yerde başlayan deep web  Google, Yandex gibi arama motorları tarafından içeriği listelenmeyen ve Chrome, İnternet Explorer, Firefox gibi internet tarayıcıları tarafından görüntülenemeyen internet içeriklerine ulaşmanızı sağlıyor. Bugün arama motorlarının ulaşamadığı bölgede, bilinen internetin yaklaşık 500 katı büyüklüğünde dev bir yapı var. Yani Google ve Yandex gibi arama motorları buzdağının sadece görünen kısmı. Geri kalan kısım ise deep web adıyla anılıyor.
KARANLIK DÜNYANIN ANAHTARI: TOR
İnternetin bu karanlık dünyasına TOR (The Onion Router) adı verilen tarayıcı ile giriliyor. Soğan gibi farklı katmanları olan tarayıcı geleneksel internette arama yapılırken kullanılan Google veya Yahoo'nun arama prensibinden daha farklı çalışıyor. Sisteme giriş yaptığınızda bir başka kullanıcının IP adresi kullanılıyor. Tarayıcı hedefe ulaşırken sürekli rastgele bilgisayarlara sıçrayıp önceki katmanla arasındaki bağlantıyı keserek kullanıcının ayak izi bırakmasını engelliyor. TOR ağında takip edilmek istemeyen insanların yanı sıra, bilim insanlarından siyasetçilere kadar pek çok grup bulunabiliyor. Hatta Wikileaks, ABD Uzay Ajansı NASA ve bizzat ABD olmak üzere pek çok ülkeye ait gizli servislerin en gizli dosyaları da yine derin internetin karanlık odalarında gizleniyor.  
KANUNSUZLARIN BULUŞMA YERİ
Bu dijital ekosistem hacker'ların, bilim adamlarının, uyuşturucu tüccarlarının, katillerin, fizikçilerin, aktivistlerin, hükümetin, polisin, teröristlerin, sapıkların, veri tüccarlarının, kaçakçıların ve buna benzer pek çok insanın barındığı bir yer.  Aklınıza dahi gelmeyecek ilanlarla karşılaşabileceğiniz bu karanlık dünyada, uyuşturucu satıcıları, hacker'lar, hırsızlar, kiralık katiller cirit atıyor. Bu işlemlerin karşılığında yapılan ödemeler ise sanal para birimi Bitcoin ile gerçekleştiriliyor.
Truva atına dönüşebilirsiniz

Deep web içeriği kişisel bilgisayarlarda barındırıyor ve bu içerikleri başkalarıyla paylaşmanıza imkan tanıyor. Dolayısıyla Tor sizin bilgisayarınızı da bir “çıkış noktası” haline getiriyor. Yani deep web'e giren bir başkası, herhangi bir içeriğe sizin IP adresiniz üzerinden erişebiliyor. Yani bir nevi köprü görevi üstleniyorsunuz.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...