Köpeklerin kökeni Orta Asya'ya dayanıyor

/ Kaynak: AA
Köpeklerin kökeni Orta Asya'ya dayanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

İnsanoğlunun en iyi dostlarından biri olarak görülen köpeklerin kökeninin Orta Asya'ya uzandığı belirlendi.

İnsanoğlunun en iyi dostlarından biri olarak görülen köpeklerin kökeninin Orta Asya'ya uzandığı belirlendi.


Şimdiye kadarki en kapsamlı genetik çalışmalardan birini yapan Amerikalı bilim adamları, 4 bin 676 safkan köpek türüyle 38 farklı ülkede yaşayan 549 sokak köpeği türünden alınan DNA örneklerini inceledi.


Cornell Üniversitesi'nden Adam Boyko, araştırmada özellikle günümüz dünyasındaki köpek çeşitliliğinde çok önemli bir role sahip olan sokak köpeklerine yoğunlaştıklarını söyledi.


Boyko, "Köpekler, insanlar tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlar arasında yer alıyor. Köpeklerin, en az 15 bin yıl önce Avrasya'daki gri kurtlardan evcilleştirildiği varsayılıyor. Günümüzde köpekler, iki gruba ayrılıyor: İnsanlar tarafından yetiştirilen safkan türler ve insan hayat tarzına uyum sağlamış sokak köpekleri. Sokak köpekleri, safkanlara oranla hem genetik hem de coğrafi olarak daha fazla çeşitliliğe sahip" dedi.


Köpeklerin DNA'sını incelerken 185 bin 805 genotipleme göstergesine baktıklarına işaret eden Boyko, ilk köpeğin Orta Asya'da, günümüzde Nepal ve Moğolistan'ın bulunduğu bölgede evcilleştirildiğine dair güçlü kanıt bulduklarını kaydetti.   


Boyko, sözlerine şöyle devam etti: 
"Bazı kurtların, avlanmak yerine insanların öldürdüğü hayvanların leşlerinden beslenmeyi tercih ettiğini varsayıyoruz. Buna daha küçük cüsseye sahip olmaları, iklim şartları yol açmış olabilir. Aslında köpeklerin gönüllü olarak evcilleştiğini de söyleyebiliriz. İnsanoğluna bağlanarak bir kumar oynadılar. Ama sonuçta kazanan onlar oldular. Çünkü günümüzde dünya genelindeki köpek nüfusu 1 milyardan fazla, kurtların sayısı ise 10 milyonu geçmiyor" diye konuştu.


Daha önce yapılan araştırmalar da köpeğin, nişasta açısından zengin bir diyete uyum göstermesi sonucu kurt atalarından farklılaştığını ortaya çıkarmıştı. 


Araştırma "PNAS" dergisinde yayımlandı.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...