Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'2016 sonuna doğru tamamen 4K yayına geçebiliriz'

/ Kaynak: AA
'2016 sonuna doğru tamamen 4K yayına geçebiliriz'

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Şenol Göka, "2016 sonuna doğru tamamen 4K yayına geçebiliriz" dedi.

Full HD kanalın 4 katı çözünürlüğe sahip ve normal görüntülerden ortalama 8 kat daha net 4K teknolojisi Türkiye'de hızla yaygınlaşıyor. GfK'nın ağustos ayı raporuna göre Türkiye'de satılan her 10 televizyondan biri 4K'lı.

Ultra High Definition (UHD - Ultra Yüksek Çözünürlüklü) olarak adlandırılan ve "4K" da denilen teknoloji sayesinde, ekran büyüdükçe görüntüde dağılma, karışma olmuyor, görüntü kaybolmuyor, daha büyük ekranlarda çok kaliteli yayınlar izlenebiliyor.


Türkiye'de satışa çıkan 4K'lı televizyonların en küçüğü genellikle 102 ekran iken fiyatlar markalara göre değişiyor. Ortalama fiyat 1699 liradan başlıyor.


Dünyada 4K yayınının şu anda sadece Güney Kore, Japonya ve Türkiye'de uygulandığını belirten TRT Genel Müdürü Şenol Göka, "2016 sonuna doğru tamamen 4K yayına geçebiliriz" dedi.


Göka, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4K teknolojisinde full hd kanalın 4 katı çözünürlükte görüntü izlenebileceğini söyledi.


Göka, diğer görüntü ölçekleri düşünüldüğünde 4K teknolojili görüntünün 8 kat daha net olduğunu belirterek, "Yani evdeki televizyonunuzu 4K'lı yaparsanız aşağı yukarı 8 kat daha kaliteli görüntüye sahip olacaksınız" dedi


"2016 sonuna doğru tamamen 4K yayına geçebiliriz"
Ellerinde 4K muhteva oldukça yayınlarını tamamen 4K'ya çevirebileceklerini aktaran Göka, yayınların hepsinin 4K teknolojisiyle yapılmasının "karşılıklı taleple" ilgili olduğunu bildirdi


Göka, "Şu anda Türkiye'de 4K'nın öncelikle alıcılarını tedarik etmek gerekiyor. Şu anda hızla alıcı yani televizyon üretiliyor. Bu televizyonların yaygınlaşmasına bağlı olarak 4K'nın genişliği de söz konusu. İnşallah bu alıcılar hızla üretilir, biz de çok daha kaliteli yayını izleyicilere ulaştırabiliriz" ifadelerini kullandı.


4K teknolojisinde muhteva üretildikçe daha da zenginleştiklerini ifade eden Göka, "Öyle tahmin ediyorum ki 2016 yılı sonuna doğru tamamen 4K yayını gerçekleşmiş olur. Ya da bölüm bölüm, HD-4K şeklinde gidebilir" dedi.


"Dünyada sadece Güney Kore, Japonya ve Türkiye'de"
Göka, şu an 4K teknolojisiyle ağırlıklı olarak belgesel çekildiğini belirterek, ilerde de bu alandaki çekimlerin belgeselde yoğunlaşacağını tahmin ettiklerini aktardı.


"4K daha çok belgesel ile uyumlu gibi geliyor. Daha kaliteli bir yayını herhangi bir program veya dizi için değil doğanın çok canlı örneklerini sunan belgesellerle sunabilir ve hissedebilirsiniz" diyen Göka, bu yüzden bu alana doğru bir eğilim olduğunu bildirdi.


Dünyada 4K yayınının şu anda Güney Kore, Japonya ve Türkiye'de uygulandığını belirten Göka, bunun Türkiye açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.


Koyuncu: "4K, gerçeğe en yakın görüntü teknolojisi"
Mediapro Türkiye Genel Müdürü Selahaddin Koyuncu, UEFA Avrupa Ligi'ndeki Fenerbahçe-Ajax karşılaşmasının TRT, Türksat, Samsung ve Mediapro işbirliğiyle futbolseverlere ulaştırılacağını söyledi. Koyuncu, TRT4K'nın Türkiye ve Avrupa'da ilk kez bir futbol maçını 4K teknolojisiyle ekranlarda canlı yayınlayacağını vurguladı.


Koyuncu, 4K teknolojisinde yayıncılık alanında gerçeğe en yakın görüntünün televizyon izleyicisiyle buluştuğunu belirterek, 4K'nın 3840 x 2160 piksellik bir görüntünün açılımı olduğunu ifade etti.


4K ile sinema endüstrisinde kullanılan yüksek teknolojinin evlere taşındığını kaydeden Koyuncu, UHD yayıncılığın gelişiminin halen sürdüğünü bildirdi.


Koyuncu, Mediapro Türkiye'nin grup bünyesine bu yıl katıldığını belirterek, şirketin Türkiye'nin en geniş ve en modern teknik imkanları ile TV yayıncıları, prodüksiyon şirketleri ve federasyonlarla çalıştığını kaydetti.


İlerleyen günlerde TRT'nin yanı sıra Digiturk ve Tivibu gibi platformların da UHD yayınlara başlamasını beklediklerini dile getiren Koyuncu, şöyle devam etti:
"İnanıyorum ki, bugün nasıl Türkiye'deki digital platformlarda yabancı ülkelerde ilgi görecek muhtevalar üretip direk kanalları ve bu yayınları digital platformlara pazarlamak mümkün. Zira 4K, televizyon yayıncılığı için yeni bir sistem. Dünyadaki platformlar da özellikle canlı muhtevalar başta olmak üzere herkesin ilgisini çekecek muhtevalar arıyor. Ben ülkemizin bu konuda öncülük yapabileceğine inanıyorum. TRT, Türksat ve diğer kurumlarla bu teknolojiyi bizlerden daha gerideki ülkelerle paylaşabilmemiz gerekiyor aslında.  Zira henüz prodüksiyonu tamamlamamışken, UHD yayınla buluşmayı talep eden Türk cumhuriyetlerinden bu teknolojinin uygulaması için işbirliği önerileri geliyor."


Erel: "TV satışlarımızın yarısı 4K'lı"
Samsung Türkiye Satış Pazarlama Direktörü Hüseyin Erel, 4K yayınlarını izlemek için 4K'ya uygun bir televizyon almanın yeterli olacağını belirterek, "Çanak antenden gelen kabloyu bu televizyonunuza direkt bağladığınız takdirde 4K yayını izleyebilirsiniz. Zaten 4K'lı televizyonlarda dahili uydu alıcı mevcut" dedi.


Türkiye'de ilk UHD televizyonları geçen yıl Nisan ayında satmaya başladıklarını dile getiren Erel, diğer TV markalarının da 4K'ya uygun cihazları satmaya başladıklarını söyledi.


 4K'lı televizyonlar 1699 liradan başlıyor
Erel, "Şu anda satışlarımızın yaklaşık yarısı 4K'lı televizyonlardan oluşuyor. Gerçekten Türk halkı en iyisini izlemek istiyor" diye konuştu. Türkiye'de yılda toplamda 3 milyon televizyon satıldığını aktaran Erel, UHD TV'lerin bu satışlar arasındaki payının her geçen dönemde arttığını bildirdi. Erel, 4K'ya uygun Samsung televizyon fiyatlarının 1799 liradan başladığını sözlerine ekledi. 


Samsung'ta 1799, Vestel'de 1899 liradan başlayan 4K teknolojili televizyonların fiyatları, diğer markalar da göz önüne alındığında Türkiye'de ortalama 1699 liradan başlıyor.


Vestel: "Türkiye'de satılan her 10 televizyondan 1'i 4K teknolojisine sahip"
Vestel yetkililerinden alınan bilgiye göre, şirket, en iyi ekran performansını görmek isteyen kullanıcılara 4K Ultra HD özelliğine sahip Türkiye'nin ilk yerli üretim televizyonlarını geçen yıl Eylül ayında sunmaya başladı.


Vestel, bu yılın Şubat ayında da Türkiye'de bir ilk olan 4K ve hibrit yayıncılık projesinde TRT ve Türksat'la işbirliğini duyurdu. Yeni nesil tüm 4K televizyonlarının 4K yayınları ekstra bir uydu alıcısına gerek duymadan dahili 4K uydu alıcısı ile görüntüleyebildiğini aktaran yetkililer, bu özelliğe sahip televizyonları üretebilen ilk yerli üreticinin Vestel olduğunu kaydetti.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...