Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İnci kefalinin 'yüzme performansı' belirlenecek

/ Kaynak: AA
İnci kefalinin 'yüzme performansı' belirlenecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan inci kefalinin yüzme performansının belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İnci Kefali Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İNCİMER), dünyada sadece Van Gölü havzasında yaşayan inci kefalinin, yüzme performansının belirlenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.


Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında hayat sürmesine rağmen neslinin devamını sağlayabilmek için her yıl ilkbahar mevsiminde yumurtalarını tatlı sulara bırakan inci kefalinin üreme göçü sırasında akıntıya karşı verdiği mücadele, bilim adamlarını harekete geçirdi.


İNCİMER Müdür Yardımcısı ve Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şenol Paruğ tarafından hazırlanan, "İnci Kefalinin Yüzme Performansının Belirlenmesi" Projesine, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destek verildi. 


Paruğ, AA muhabirine, inci kefalinin yumurtalarının Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda açılmadığını, bu nedenle üremek için tatlı sulara göç etmek zorunda olduklarını anlattı.


Bu göçün ilkbahar başlarında, özellikle mayıs ayında yoğun olduğunu belirten Paruğ, şöyle konuştu:
"İnci kefali hakkında bugüne kadar birçok bilimsel çalışma yapılmasına rağmen, üreme göçüyle ilgili önemli bilgi eksikliklerimiz var. Balıklar kar sularının erimesiyle debisi artan akarsularda, yüzmek için ciddi performans gösteriyor. Zaten neslini devam ettirebilmek için en önemli aktivitelerden birisi üreme göçü. Bu performansı belirlemek için TÜBİTAK desteğiyle bir proje yürütüyoruz. Şu ana kadar birkaç deney gerçekleştirdik. Bu 2 yıllık bir proje. Proje sonunda, göçle ilgili son derece kısıtlı olan bilgilerimizi artıracağız. Ne kadar hıza dayanabiliyor, kritik yüzme hızı nedir, hem tatlı sularda hem de Van Gölü'nün suyunda ve farklı su sıcaklıklarında yüzme performansı nedir? Bu soruların cevaplarını alarak bilgi havuzumuza yeni veriler katmayı planlıyoruz."


Paruğ, çalışma sonunda ulaşacakları bilgiler doğrultusunda, bugüne kadar bilimsel bir altyapıya dayanmaksızın yurt dışındaki modeller örnek alınarak yapılan balık geçidi ve HES gibi yapıların türe uygun olarak ve üreme göçünü olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde yapılmasına yönelik önerilerde bulunabileceklerini dile getirdi.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...