İşte önümüzdeki 5 yılın siber tehditleri!

İşte önümüzdeki 5 yılın siber tehditleri!

TEKNOLOJİ Haberleri

Intel® Security, önümüzdeki 5 yıl tahmini McAfee Labs siber tehditler raporunu yayınladı.

Intel® Security, 2016’da siber tehdit alanındaki önemli gelişmeleri tahmin ettiği McAfee Labs Tehdit Tahminleri Raporu’nu yayınladı. Gelecek yılın tahminlerinin yanı sıra 2020’ye kadar bu alanda beklenen doğal gelişmelerle ilgili öngörülerin de bulunduğu raporda, BT güvenlik endüstrisinin de muhtemel tepkilerine yer veriliyor.

Intel Security’nin düşünce liderlerinden 33’ünün görüşlerini yansıtan rapor, siber suç alanında şu anki eğilimleri inceliyor, iş ve teknoloji fırsatlarına ayak uydurmaya çalışan organizasyonları gelecekte nelerin beklediği ve onları hedefleyen siber suçlular üzerine tahminlerde bulunuyor.

Intel Security’nin McAfee Labs’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Vincent Weafer, "Organizasyonların karşı karşıya oldukları tehdit alanının gerçekliklerini karşılamak için, işlerini engelleyecek değil, tam tersi önlerini açacak, yarın ve uzak gelecekte ne tür tehditlerle karşı karşıya kalınabileceğini anlayan teknolojileri kullanarak, ihtiyaç duydukları yerde organizasyonlara yardım etmemiz gerekiyor” dedi.

Intel Security Türkiye ve Azeybaycan Bölge Direktörü İlkem Özar ise; bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişim ve değişimin, BT güvenliğini de etkilediğini ve bu gelişmeleri takip etmenin ve anında tepki vermenin ötesinde, iyi bir öngörü sahibi olabilenlerin, risklerden kaçınıp, fırsatları değerlendirebileceğini söyledi. Bu noktada hem 2016 hem de gelecek 5 senenin muhtemel tehditlerinin yer aldığı bu raporun değerinin bir kez daha önemini belirten Özar "Teknolojiyi, son kullanıcıyı, veriyi ve dijital servisleri korumak için hepimizin gelecekte karşılaşacağımız tehlikeleri çok iyi anlaması gerekiyor" diye konuştu.

2016 Tehdit Tahminleri
Fidye yazılımı tehditlerinden, otomobil sistemlerine yapılan saldırılara; altyapı saldırılarından, çalınan verilerin saklanıp satılmasına kadar muhtemel birçok tehdidin bahsedildiği rapor 2016'da birçok farklı saldırı eğilimi kapsıyor.

“Donanım, Her tipteki donanım ve bellenime (firmware)yönelik saldırılar muhtemelen devam edecek ve onları mümkün kılacak araçlar pazarı da genişleyip büyüyecek. Sanal makineler, sistem bellenim kök kullanıcı takımının (rookit) hedefi olabilirler.

Fidye yazılımı: Anonimleşen ağlar ve ödeme yöntemleri, hızla büyüyen fidye yazılımı tehdidine önemli derecede arttıran faktörlerden biri olmaya devam ediyor. 2016’da çok sayıda acemi siber suçlu, fidye yazılımlarındaki büyümeyi daha da hızlandırabilecek "bir-servis-olarak-fidye" ürünlerini kullanacaklar.
Giyilebilir cihazlar: Çoğu giyilebilir cihaz nispeten küçük miktarlarda kişisel verileri saklasa da, onları yönetmek için cep telefonlarını ele geçirmeye çalışan siber suçlular tarafından hedeflenebilirler. Endüstri, işletim sistemi çekirdekleri (kernel), ağ ve Wi-Fi yazılımları, kullanıcı arayüzleri, bellek, yerel dosyalar ve depolama sistemleri, sanal makineler, web uygulamaları, erişim kontrol ve güvenlik yazılımları gibi potansiyel saldırı noktalarını korumaya çalışacaktır. Çalışanların sistemleri yoluyla saldırılar: Organizasyonlar, güvenlik durumlarını iyileştirmeye, son güvenlik teknolojilerini kurmaya, yetenekli ve deneyimli kişileri işe almaya, etkin politikalar oluşturmaya ve tetikte olmaya devam edeceklerdir. Böylece saldırganlar, muhtemelen odaklarını değiştirecek, diğer şeylerin yanı sıra, gittikçe artan bir şekilde çalışanlar yoluyla kurumlara saldıracak, kurumsal ağlara erişmek için çalışanların güvenliği nispeten zayıf ev sistemlerini hedefleyeceklerdir.

Bulut servisleri: Siber suçlular, bulut servislerini korumak için oluşturulmuş, zayıf veya önem verilmemiş kurumsal güvenlik politikalarını kullanma arayışında olabilir. Giderek artan gizli iş bilgilerini barındıran böyle servisler, eğer kullanılırsa, organizasyonel iş stratejisi, şirketin portföy stratejileri, yeni nesil yenilikler, finansal bilgiler, satın alma ve ele geçirme planları, çalışan verileri ve diğer veriler riske girebilir.

Otomobiller: Güvenlik araştırmacıları, temel güvenlik özellikleri eksik olan veya en iyi güvenlik politikası uygulamalarını karşılamada başarısız olan, internete bağlanan otomobil sistemlerinin potansiyel olarak kötüye kullanım senaryolarına odaklanmaya devam edecekler. BT güvenliği üreticileri ve otomobil üreticileri, araç erişim sistemi motor kontrol birimleri (MKB’ler), motor ve transmisyon MKB’leri, gelişmiş sürücü yardım sistemi MKB’leri, uzaktan kumandalı anahtar sistemleri, pasif anahtarsız giriş, V2X alıcı, USB’ler, OBD II’ler, uzak bağlantı tipi uygulamalar ve akıllı telefon erişimi gibi saldırıya maruz kalabilecek noktaları korumak amacıyla, kılavuz, standartlar ve teknik çözümler geliştirmek için birlikte proaktif olarak çalışacaklar.

Çalınan verilerin veri ambarları, Çalınan kişisel kimlik bilgileri setleri, büyük veri ambarlarında bir araya getiriliyor ve böylece siber saldırganlar açısından daha değerli birleşik kayıtlar oluşturuluyor. Gelecek yıl, çalınan kişisel kimlik bilgileri, kullanıcı adları ve şifreler için çok daha güçlü bir karaborsanın geliştiğini göreceğiz.

Birleşik saldırılar: Bu saldırılar, bir kurbanın maaş çeki için maaş hesabı ayarlarını kötü amaçla değiştirmek ve parayı başka bir hesaba yatırtmak gibi fail lehine işlemlerin ve verilerin değiştirilmesi gibi olayları kapsayacak. McAfee Labs 2016’da, milyonlarca doların siber hırsızlar tarafından çalınabildiği finans sektöründe birleşik bir saldırıyı gözlemleyebileceğimizi tahmin ediyor.

Tehdit istihbaratını paylaşma: Birçok ülkede tehdit istihbaratının kurumlar ve güvenlik üreticileri arasında paylaşılması hızla artacak ve gelişecek. Şirketlerin ve kurumların tehdit istihbaratını devletle paylaşmasını mümkün kılacak şekilde yasal adım atılabilecek. Bu alanda en iyi uygulamaların geliştirilmesi hızlanacak, korumadaki gelişmeleri ölçmek için başarı ölçütleri ortaya çıkacak ve endüstri üreticileri arasındaki tehdit istihbaratı işbirlikleri genişleyecek.”
Güvenlik endüstrisinin, özel saldırıları bulmak ve düzeltmek için daha etkili araçlar geliştireceğini anlatan Intel Security’nin McAfee Labs’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Weafer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ele geçirilen hesaplarla bağıntısı olabilecek düzensiz kullanıcı aktivitelerini bulmak için davranış analitiği geliştirilebilir. Paylaşılan tehdit istihbaratı, muhtemelen sistemleri daha hızlı ve daha iyi koruyacaktır. Buluta entegre güvenlik, görünümü ve kontrolü iyileştirebilir. Son olarak, otomatik bulma ve düzeltme teknolojisi, kurumları en genel saldırılardan korumayı sağlayabilir, böylece BT güvenlik elemanları da en kritik güvenlik olaylarına odaklanmak için serbest kalırlar. Tahminlere ve rakiplere ayak uydurmak, istihbarat değiş tokuşunu, bulut bilgi işlemi ve dağıtım gücünü, platform çevikliğini ve siber suçluların düzenli olarak kullandığı insan kaynakları değerlerini birleştirmemizi gerektiriyor. Gelecekteki tehditlere karşı savaşı kazanmak için, organizasyonlar daha fazla görmek, daha fazla öğrenmek, daha hızlı bulmak ve yanıt vermek ve ellerindeki bütün teknoloji ve insan kaynaklarını tam olarak kullanmak zorunda.” 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...