Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çin'in süper bilgisayarı 'en hızlı' unvanını korudu

/ Kaynak: AA
Çin'in süper bilgisayarı 'en hızlı' unvanını korudu

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Çin'in süper bilgisayarı Tienhı-2, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını koruyarak altıncı kez birinci oldu.

Çin'in süper bilgisayarı Tienhı-2, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını koruyarak altıncı kez birinci oldu.

Şinhua ajansının haberinde, yılda iki kez hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesinde Çin'in saniyede 33,86 petaflop işlem yapılan bilgisayarı Tienhı-2'nin, saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen ABD yapımı Titan'a göre neredeyse iki kat hız farkıyla zirvedeki yerini koruduğu belirtildi.

Saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor.Çin’in Savunma Teknolojileri Ulusal Üniversitesi tarafından tasarlanan Tienhı-2, Guangzhou’daki Ulusal Süper Bilgisayar merkezinde yer alıyor.

ABD, 2013'teki listede 265 olan süper bilgisayar sayısını kasım ayı itibariyle 201'e düşürdü. Çin ise aynı süreçte süper bilgisayar sayısını 109'a çıkararak son yıllardaki yükselişini sürdürdü.

Fen bilimleri, malzeme bilimleri, atmosferik bilimler, ekonomi ve kirlilikle mücadele gibi alanlarda kullanılmaya başlanan Tienhı-2'nin, işlem yapan mikro devrelerinin dışında bağlantı ve işletim sistemi, ön uç işlemciler ile yazılımı dahil birçok parçası Çin tarafından geliştiriliyor.

ABD ve Almanya’daki bilgisayar uzmanlarınca 1993'ten bu yana haziran ve kasımda olmak üzere yılda iki defa hazırlanan ''Top 500'' listesi, bu alanda otorite olarak dikkate alınıyor ve dünya genelinde en hızlı süper bilgisayarların listesini belirliyor.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...