Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

“Fiber hatlar havuz şirketinde toplansın”

Düzenleyen:
“Fiber hatlar havuz  şirketinde toplansın”

TEKNOLOJİ Haberleri

Vofadone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye'nin 500 bin km fiber altyapıya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Eğer operatörler ellerindeki alt yapıyı bir havuza koyarsa hem fiberin paylaşım sorunu hem de altyapı sorunu çözülür” dedi

FiKRET ÇENGEL-ÖMER TEMUR

Türkiye 1 Nisan ile yeni bir döneme giriyor. 4.5G'  li bu yeni dönemde operatörlerin aşması gereken çok önemli bir engel bulunuyor. 4.5G'nin olmazsa olmazı olan fiber hattın ortak kullanımı meselesi. Türkiye'deki fiber hattın yüzde 80'inden fazlasını elinde bulunduran Türk Telekom ile diğer operatörler arasında süren görüşmelerden henüz istenilen sonuç alınamazken, Vofadone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, GSM operatörlerinin alt yapılarını kurulacak bir şirkete devrederek ortak kullanımın önünün açılabileceğini söyledi. 
Şu anki mevcut yapıda Türk Telekom'un 206 bin kilometre uzunluğunda fiber hattı bulunuyor. Fiber yatırımlarına daha geç başlayan Turkcell'in 35 bin km'ye yakın hattı bulunurken, Vodafone ise Türk Telekom'un altyapısını kullanıyor. Fiber altyapıdan yararlanmak isteyen operatörler Türk Telekom'un hattından kira ödeyerek faydalanabiliyor. Bu konuda fiyatları Bilgi iletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) belirliyor. Madalyonun öteki yüzünde ise durum çok farklı. Türkiye'nin 5 yıl içerisinde en az 500 bin km fiber altyapıya ihtiyacı bulunuyor. Bu da 250 bin kilometrelik yeni fiber hatta ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Bütün bu fiber yatırım için en az 26 milyar lira yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Hasan Süel, "Peki bu yatırım nasıl yapacağız. Bizim buradaki vizyonumuz yatırımın ortak bir mantalite ile yapılması. Bu ülkenin kanyağı doğru harcanmalı. Altyapıda değil üst yapıda rekabet etmeliyiz. Bir elektik bir doğalgaz bir kanalizasyon neyse fiberde odur. Onun için ülke olarak bir vizyon ortaya koymamız lazım. Biz fiber meselesi memleket meselesi diyoruz. Biz diyoruz ki operatörler ellerindeki mevcut fiber alt yapısını bir havuza aktarsınlar, bundan sora yapılacak yatırımlar da bu havuzdan yapılsın. Hekes verdiği destek kadar havuza ortak olacak. Eğer o havuz şirketleşirse operatörler sene sonunda payı kadar kâr alır. Sürecin ciddiyeti açısından teşvik de verilebilir. Herkes bu sürecin içerisinde olmalı. Eğer karayollarının, demiryollarının fiberi varsa onlar da olmalı. Türksat'ın fiberi varsa o da olmalı. Belediyeler olmalı. Şirket çatı olmalı" dedi.
TALEPLERİMİZİN YÜZDE 98'İ GERİ DÖNDÜ
Mevcut sistemde fiber hatların paylaşımı konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Süel, "Bu konuda da karnemiz zayıf. Bizim Türk Telekom'dan fiber alt yapı konusunda bir çok talebimiz oldu ancak bunun yüzde 98’i karşılanmadı. Açığa söylemek kolay. Kaç kilometre talep geldi, kaç kilometre paylaştın önemli olan bu. Son bir sene 30 kilometre paylaşıma izin verildi. Kendimiz yatırım yapmaya çalışıyoruz. Ülkeyi doğru noktaya götürecek reçete önemli" diye konuştu. 

Baz istasyonuna bina muamelesi yapılıyor

Hasan Süel, baz istasyonlarından yapı ruhsatı talep edilmesinin 4.5G'nin önündeki en büyük engellerden bir tanesi olduğunu söyledi. Süel şöyle konuştu: "2009’dan önce Telekom Kanunu'na göre mobil telekomünikasyon şebeke ekipmanları İmar Kanunu'ndan muaftı. Ancak Anayasa Mahkemesi bu kanunun yürütmesini usul bakımından durdurdu ve İmar Kanunu'nda olmasına hükmetti. Hal böyle olunca bizim İmar Kanunu'nda bu iptale cevap veren bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Ancak bir türlü yapılamadı. Şuan belediyeler baz istasyonlarını bina olarak değerlendirip 'yapı ruhsatı öde' diyor. Biz bunun bir yapı olduğunu düşünmüyoruz. Bu tür talepler kira taleplerini de beraberinde getiriyor. Adapazarı Karasu’da olduğu gibi. Bizim birinci önceliğimiz sektörün istediği kanuni düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesi."

4.5G'ye otomatik geçiş olmalı 

Hasan Süel, 4.5G'ye otomatik geçişten yana olduklarını belirterek, "Bir 3G abonesi 1 Nisan’da otomatikman 4.5G’ye geçebilmeli. BTK ile görüşmeler hâlâ sürüyor. Süreç pek iyi işlemiyor o konuda. 2G’den 3G’ye geçerken bir SMS gönderiyordu. Ancak 2G sesti. 3G ise dataydı. Orada tüketici bilmeden geçerse yüksek faturalarla karşı karşıya kalabilirdi. BTK'da mağduriyet yaşanmaması için SMS ile onay zorunluluğu getirmişti. Ama 4.5G zaten genişbant. Yani normal TV seyrederken HD TV seyretmek gibi bir şey. Bir an evvel maksimum sayıda insanın 4.5G’den faydalanabilmesi için otomatik geçiş olmasını talep ediyoruz" dedi.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...