Anahtarların yerini akıllı telefonlar alıyor!

Düzenleyen:
Anahtarların yerini akıllı telefonlar alıyor!

TEKNOLOJİ Haberleri

Akıllı anahtar destekli otomobillerden sonra şimdi de anahtarsız otomobiller geliyor.

İşe gitmek üzere evden çıktığınızı düşünün… Asansöre bindiniz, otoparka indiniz ve aracınıza yöneldiniz. Fakat o da ne? Otomobilin anahtarını evde unutmuşsunuz. Sabah sabah üstelik tam da işe gitmek üzereyken oldukça can sıkacak bir durum bu. Lakin Volvo tam da böyle durumalar için bir çözüm geliştirmiş.

Volvo, yeni nesil araçlarının akıllı telefonları destekleyeceğini duyurdu. Önümüzdeki seneden itibaren akıllı telefonlar için bir uygulama geliştirilecek ve bu uygulama fiziksel anahtarlarla aynı işlevde olacak. Blueooth bağlantısı sayesinde araç, akıllı telefonu algılayacak ve yanınızda anahtar varmış gibi kapılar açılacak, ardından motoru çalıştırabileceksiniz. Tabii bunun için telefonu yakınınızda tutmanız gerekiyor. Akıllı telefon araçtan uzaklaşırsa bağlantı kopuyor ve araç kendini kilitliyor.

Volvo son yıllardaki yenilikçi tutumunu sürdürüyor. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz haftalarda Volvo'nun sürücüsüz otomobil üzerine çalışmalarını hızlandırdığının haberlerini almıştık.

Anahtarların yerini akıllı telefonlar alıyor!
Buraya kadar her şey gayet kabul edilebilir ölçüde görünüyor. Fakat Volvo, araç paylaşım özelliğiyle çıtayı bir seviye yukarı taşımış durumda. Örneğin, aracınızı bir yere park edip yola toplu taşıma ile devam ettiğinizi varsayalım ki bu, İstanbul'da oldukça sık rastlanan bir durum. Artık birçok bilinçli sürücü aracını toplu taşımanın (Marmaray, metro, metrobüs, tramvay vs.) hemen yakınındaki otoparka bırakarak, yola trafik olmadan rahat bir şekilde devam ediyor.

Evet, örneğimize geri dönecek olursak, aracı otoparka bıraktınız ve eşiniz, dostunuz vs. otomobilinizi kullanmak istiyor. Akıllı telefondaki yine aynı uygulama üzerinden, aracı teslim etmek istediğiniz kişiye kullanım hakkı veriyorsunuz ve tıpkı sizin gibi o da otomobile erişebiliyor.

Uygulama, hızlı ve sorunsuz bir şekilde Volvo marka araç kiralamamıza da olanak sağlıyor. Uygulama üzerinden istediğimiz aracı seçiyoruz, ödemeyi yaptıktan sonra harita üzerinden bakarak otomobili teslim alıyoruz.

Anahtarların yerini akıllı telefonlar alıyor!
Hali hazırda akıllı telefon ile otomobilin farklı özelliklerini kontrol etmemize olanak sağlayan bazı firmalar var. Örneğin Tesla ve BMW bu uygulamayı başarıyla sağlayanların başında geliyor. Fakat şimdilik hiçbir firma tam olarak anahtar yerine geçen bir uygulama üretebilmiş değil.

Volvo bu projeyi 2017 yılında ve sınırlı sayıda araçta uygulayacak. Projenin başarıya ulaşması halinde ilerleyen dönemlerde standart olarak sunulması hedefleniyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...