Argela, ProgRAN ile 5G’de standartları belirleyecek

Düzenleyen:
Argela, ProgRAN ile 5G’de  standartları belirleyecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Türk Telekom’un iştariki Argela, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde 5G’nin geleceğine yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRAN’ı tanıttı.

5G teknolojilerinin buluta taşıyan ProgRAN ile uzaktan baz istasyonlarına müdahale edilebilecek. ProgRAN ayrıca hücresel ağları daha küçük ağlara bölecek ve her birini bir ihtiyaçtan diğer ihtiyaca transfer edilebilir bir yapıya sokacak. Bu sayede örneğin İstanbul’dan bir doktor, ProgRAN ile sunulacak kendisine özel 5G ağ altyapısı ile doğu illerinden birinde yapılan bir ameliyata yüksek kalitede ve kesintisiz bağlanarak ameliyatı uzaktan gerçekleştirebilecek. Benzer şekilde fabrikalardaki seri üretim bantları ve robotların uzaktan yönetimi için ihtiyaç duyulan kapasitenin anında özel ağ üzerinden üretim yöneticilerine aktarılması mümkün olacak. Ya da büyük bir derbi maçı esnasında on binlerce kişi aynı anda internete video yükleyebilecek. TV kuruluşları özel 5G ağı üzerinden canlı yayını daha ekonomik, hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilecek. ProgRAN’ın önemli bir diğer özelliğini de Cloud-RAN adlı teknoloji oluşturuyor. Mesela işyerlerinin yoğun olduğu Maslak’ta bir baz istasyonunun kapasitesi gece, yerleşim bölgesi olan Ataşehir’deki ise gündüz atıl kalabiliyor. Cloud-RAN ile baz istasyonlarının bir kısım modülleri buluta taşınıyor ve bu kapasitenin gerektiği yerlerde, ihtiyaç duyulduğu oranda kullanılması sağlanıyor.
12 PATENT BAŞVURUSU YAPTI
ProgRAN projesi kapsamında ABD Patent ve Marka Ofisi’ne 12 patent başvurusunda bulunan Türk Telekom 15 tane patent başvurusu için de sırada bekliyor. ProgRAN çözümü ile Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü’ne (European Telecommunications Standards Institute - ETSI) ve 3GPP’ye üye şirketler arasında yer alan Türk Telekom’un patent başvurularının kabul edilmesiyle ilk defa bir Türk şirketi uluslararası çapta uygulanacak teknoloji standartlarının belirlenmesinde rol almış olacak. Böylece dünyanın her köşesinde %100 yerli teknoloji imzası taşıyan 5G teknolojileri kullanılacak. 

ULAK ve MİLAT projeleri büyük ilgi gördü

 Argela, fuarda ProgRAN’ın yanı sıra ULAK ile Milat projelerini de görücüye çıkardı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle yürütülen 4.5G yerli baz istasyonu ULAK projesinin akıllı yazılımlarda Argela imzası bulunuyor. Bu yazılımlarla baz istasyonlarının insan gücü gerektirmeden otomatik olarak devreye alınması sağlanıyor. Türkiye’nin kamu güvenliği alanındaki ağ altyapısının ve bilgi güvenliğinin en üst seviyeye taşınmasının amaçlandığı MİLAT projesi, güvenli ve milli 5G ağ altyapısı ile bu alandaki dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedefliyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...