Onlar olmadan ne yapıyorduk

Düzenleyen:
Onlar olmadan  ne yapıyorduk

TEKNOLOJİ Haberleri

Gündelik hayatımızda her an elimizin altında olan ve işlerimizi kolaylaştıran onlarca alet, yıllar öncesinde bulunarak bizi büyük dertlerden kurtardı. Kimi zaman ‘ya bunlar olmadan önce n’apıyormuşuz’ diye düşündüğümüz oluyor.

Gizem Duman

Bu buluşlar olmadan da hayat devam ediyordu tabii ki ama iyi ki de bulunmuşlar... İşte insanları günümüz teknolojisine kavuşturan ve dünyayı değiştirenler…

İnternet

Bulunduğumuz bin yılın belki de en önemli buluşlarından biri internet olabilir. Kullandığımız tüm bilgisayarlar ve telefonlarla dünya ayaklarımızın altındadır internet sayesinde. Her türlü işimizi yapabilir, kafamıza takılan türlü soruların cevabını orda bulabiliriz. İlk fikir 1960’larda ortaya atıldı. 90’lı yıllarda da evlere, ceplere girmeye başladı.

Telefon

Gün boyu elimizden düşürmediğimiz, hiç bıkmadan usanmadan konuştuğumuz telefonlar olmadan önce n’apıyorduk? Duman vardı, sonra telgraf, mektup... Zaman alıyordu ama haberleşme yok değildi. Şimdi en güzel yanı, kilometrelerce uzakta olan sevdiklerimize onun sayesinde kavuşuyor, işlerimizi de telefondan hallebiliyoruz. Bunu  1876 ‘da geliştiren Graham Bell’e borçluyuz. Cep telefonu ise, 1973’te Martin Cooper tarafından ilk defa ortaya çıkarıldı, 1977’de de imal edildi. Cihazdan sadece 2000 adet üretildi.  İnsanların günümüzde en çok kullandığı ve en faydalı buluş olarak gördükleri cep telefonları, çağımızın en önemli teknolojik cihazlarından bir tanesi.

Radyo

Kulaklığımızı takıp istediğimiz frekansı açarak gezebiliyoruz şimdi. Peki ya önceleri... 1865 ‘te İngiliz bilim adamı James Maxwell tarafından radyo dalgalarının yayılmasıyla ilgili teoriden yola çıkarak, 1888’de Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından icraata geçildi. İlk keşif İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından, bir gemiden kıyıdaki yardımcısına kablosuz telgrafla 3 adet “S” harfi göndermesiyle, ilk defa yeryüzünde radyo dalgaları yayıldı. Tarih 1898’du ve ilk kullanımı gemiden kıyı ile haberleşme şeklindeydi.

Televizyon

Karşısına oturup saatlerce vakit geçirdiğimiz, olmazsa olmazımız olan o renkli kutu için ilk çalışmalar John Logie Baird tarafından başlamış,  1924’te ilk defa görüntü verdi. Günümüzde tüplü televizyon olarak kullandığımız (her ne kadar şimdi incecik plazmalar kullanılsa da) sistem Philo Taylor Farnsworth’un çalışmalarıyla ortaya çıktı. Bu sebeple televizyon buluşunda iki kişinin de payı bulunuyor.

Fotoğraf Makinesi

Şimdilerde selfienin moda olduğu fotoğraf, aslında 19. yüzyılın başlarına dayanıyor. 1816’da Joseph Nicéphore Niépce’nin bir mücevher kutusu ve bir mikroskoptan alınmış mercekle yaptığı ilk fotoğraf makinesi bugünlere gelene kadar bir çok değişime uğradı. Şimdi ise fotoğraf çekmek bir sanat hâline geldi. Öyle ki gazeteciliğe bakışı bile o yönlendirdi.

Otomobil

Tekerleğin bulunmasından sonra gelen en güzel ulaşım aracı oldu otomobil. Ancak şu tarihte şu kişi buldu demek çok zor. Çünkü birbirini izleyen yenilikler sonucunda günümüzdeki modern araba ortaya çıktı. Sözcük anlamına uygun olarak kendi kendine hareket eden ilk araç, büyük olasılıkla 1680’lerde Pekin’de Cizvitmisyoner Ferdinand Verbiest tarafından Çin imparatoru için oyuncak olarak yapılan küçük buharlı araçtı. Daha sonra Hollandalı Christiaan Huygens’in çalışmalarıyla pistonlu makine oldu. Gelişe gelişe de şimdi bambaşka bir hâl aldı.

Buzdolabı

1850’lerde besinleri korumak için toprak altına gömme veya kurutma gibi yöntemler denendi. Sonra baktılar ki yiyecekler daha pratik nerede saklanabilir... İlk elektrikli buzdolabı, Karl Linde tarafından 1877’de geliştirildi. Buzdolabının bulunmasıyla besinler korundu, israf önlendi. Ev tipi ise ilk 1913’de Chicago’da gövdesi ahşaptan üretildi.

Bulaşık-Çamaşır Makinesi

Bulaşık makinesi, 1889’da bir kadın (W. Cockran) tarafından bulundu. Sonra da 1906’da, merdaneli makinelerle kurtulduk elde çamaşır yıkamaktan. Ala Fischer, geliştirdiği sistemle, makineye yatay olarak yerleştirdiği tambur sayesinde çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. Bir de kurutucusu çıktı 1924’te. Sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldı. Şimdi makine alırken “şu kadar kiloda, şu kadar programlı” özelliklerine bakıyoruz. 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...