Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Makemake cüce gezegeninin uydusu bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Makemake cüce gezegeninin uydusu bulundu

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile Plüton'dan sonra en parlak cüce gezegen olan Makemake'nin uydusu olduğunu tespit etti.

Bilim adamları, ABD'ye ait Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) teleskobu Hubble aracılığıyla Güneş Sistemi'nin en dışında yer alan Kuiper Kuşağı'nda bulunan Makemake'nin kendisine yaklaşık 20 bin 900 kilometre uzakta bir uydusu olduğunu ortaya çıkardı.

MK2 ismi verilen uydunun geçen yıl nisan ayında yapılan gözlemlerde tespit edildiği, Makemake'nin çapının 160 kilometre olduğu belirtildi.

Gözlemlerin görüntü analizlerini yapan, Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Alex Parker, daha önceki ölçümlerinin uydunun yörüngenin en kenarında olduğunu gösterdiğini, bu nedenle sisteme bakıldığında Makemake'nin parlaklığında uydunun görülemediğini ifade etti.

''Uydunun Makemake etrafındaki yörüngesinin belirlenebilmesi için daha fazla Hubble gözlemi gerekiyor''

Parker, "Bu uydunun keşfi Makemake'yi daha derinden incelememize olanak tanıyor" dedi.

Uydunun Makemake etrafındaki yörüngesinin yuvarlak mı eliptik mi dairesel mi olduğunun belirlenebilmesi için daha fazla Hubble gözlemi gerekiyor. Dairesel olması durumunda, MK2'nin cüce gezegen etrafındaki bir turunu tamamlamasının en az 12 gün sürdüğü tahmin ediliyor.

Keşif, Uluslararası Astronomi Birliği'ne (IAU) ait Minor Planet Center web sitesinde duyuruldu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...