Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fizy geri döndü

Fizy geri döndü

TEKNOLOJİ Haberleri

8 yıl önce kurulan ve daha sonra Turkcell tarafından satın alınarak Turkcell Müzik çatısı altına alınarak kapatılan online müzik platformu ‘fizy’ geri dönüyor. Fizy’nin özellikleri ve tasarımı bakımından yenilendiğini belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Müzikseverlerin sesini dinledik” dedi.

2008 yılında internet üzerinden müzik dinleme platformaları yeni yeni doğmaya başladı. Türkiye'de ise bu fikirden yola çıkan 'Fizy' vardı. Ercan Yaris tarafından kurulan 2008 yılının Aralık ayında kuruldu. O dönemde Türkiye'deki internet kullanıcıları müzik dinleyebilmek için MP3 indirme yöntemini tercih ediyordu ve bu dertten kurtaran Fizy kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı. Telif hakları yüzüden sorunlar yaşayan ve mahkeme kararı ile kapatılan Fizy'in hikayesi de tam bu noktada başladı.Turkcell tarafıdan çoğunluk hissesi satın alınarak bir süre yayına devam Fizy, TurkcellMüzik bünyesine katıldı ve kapatıldı. Şimdi ise Turkcell'in kararı ile Fizy dinleyicileriyle yeniden buluşuyor.

TÜM OPERATÖRLERE AÇIK

 Fizy'nin yeni döneminde birçok yenilik de kullanıcılara sunuluyor. Yeni özellikler ve yeni yüzüyle yayına geçecek olan online müzik platformunda, Turkcell Müzik'te yer alan şarkı kataloğu var. Kullanıcılar Fizy'de ruh haline göre müzik, video klip ve kendi zevklerine uygun öneri, akıllı arama yeteneği, sanatçı sayfalarına hızlı erişim, şarkı ve video karışık çalma listesi oluşturabilme özelliklerini bir arada bulabiliyor. Kilitli ekranda ya da arka planda iken video oynatabilme özelliği sunan Fizy son dinlenen şarkılar ve videoları listeliyor. Buna ek olarak tüm operatörlere abone olan kullanıcılar fizy servisinden yararlanabiliyor. Turkcell abonelerinin ise dinledikledikleri şarkılardan kotaları etkilenmiyor. Yeni Fizy'e hem mobil cihazlardan hem de www.fizy.com adresinden ulaşılabiliyor.

REKABET ARTTI

 Fizy'nin bir de hikayesini hatırlayalım. Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği'nin (MÜYAP) başvurusu ile Fizy 2011 yılında kapatıldı. Turkcell, 2011 Nisan'da Fizy'nin yüzde 70'ini satın alarak ortak oldu. Bu ortaklıktan sonra şirketin telif hakları sorunu çözüldü ve yeniden yayına başladı. Daha sonra ise Fizy, birçok yeni servisi kullanıcılarına sunmaya başladı. Sanal mağaza Fizy Shop, Online radyoyayıncılığı platformu Fizy Live ve ücretli abonelik modeli Fizy Premium bu ortaklıktan sonra sunulan hizmetler arasında yer aldı. Ancak Turkcell'in kendi markasına ait 'Turkcell Müzik' platformuna sahip olması, şirketin online müzik kategorisinde iki arada bir derede kalmasını sağladı. Bunun sonucunda ise Turkcell Fizy'nin tüm hisselerini 2014'te devraldı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Turkcell Müzik ile Fizy listeleri birleştirildi ve Fizy yayını durduruldu. Turkcell, sadece 'Turkcell Müzik' ile devam etmeye başladı. Deezer ve Sportify'ın yanı sıra Apple Music'in Türkiye'deki online müzik pazarında yer almasından sonra rekabet arttı. Turkcell ise kullanıcılar arasında marka bilinirliği yüksek olan Fizy'i yeniden oyuna sokmak için harekete geçti ve kullanıcılara sundu.

'MÜZİKSEVERLERİN SESİNİ DİNLEDİK'

Yeni dönemde müzikseverlerin sesini dinlediklerini ve yollarına fizy ile devam etme kararı aldıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Bunu yaparken de yalnızca bir isim değişikliği ile kalmayıp eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunmak adına uzun süre çalışıp herkesin keyifle kullanacağı bir platform oluşturduk. Yeni dönemde isteyen herkes Turkcell müşterisi olmasa bile fizy abonesi olabilecek. Turkcell'lilerin en büyük avantajı ise kota derdi olmadan ve paketlerindeki interneti kullanmadan özgürce müzik dinleyebilmek olacak. 4.5G ile hayatımız değişirken, buna uygun özelliklerle güncellenen fizy ile müzik dinleme ve video klip izleme deneyiminde yepyeni bir dönemi başlatacağız. Değişimi daha yakından takip etmek için gözünüz fizy.com'da olsun" dedi.

fizy'nin tarihi

2008 Aralık
 Ercan Yaris tarafından kuruldu.

2010 Aralık
 Telif hakları anlaşmazlığından dolayı kapatıldı.

2011 Nisan
 Turkcell, Fizy'nin yüzde 70'ini satın aldı.

2011 Nisan
 Telif hakları sorunu çözüldü ve yeniden yayına başladı.

2012 Ağustos
 Ücretli abonelik modeli Premium tanıtıldı.

2013 Nisan
 Sanal mağaza Fizy Shop açıldı.

2013 Mayıs
 Tek tek şarkı satışı başlatıldı.

2013 Mayıs
 Online radyo yayıncılığı platformu Fizy Live açıldı.

2013 Aralık
 Aylık abonelik modeli satışı başladı.

2014 Mayıs
 Fizy yenilendi.

2014 Aralık
 Turkcell Fizy'nin tüm hisselerini devraldı.

2015 Mart
 Turkcell Müzik ile Fizy Listeleri birleştirildi.

2015 Mart
 Fizy yayını durduruldu. Turkcell, 'Turkcell Müzik' ile devam etmeye başladı.

2016 Nisan
 Turkcell Müzik yerine Fizy markası ile devam etme kararı verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...