NASA için tasarım

Düzenleyen:
NASA için tasarım

TEKNOLOJİ Haberleri

Hep merak edilmiştir, acaba biz bu işlerin neresindeyiz? İşte bu sergide tanıştığım ve şaşırdığım ‘bizimkiler!’

Mimar ve akademisyen Güvenç  Özel, İzmir doğumlu. NASA’nın düzenlediği ‘Mars Kolonisi’ isimli mimari yarışmada dereceye girmiş. İstanbul tasarım bienali dahil, birçok etkinlikte sanatsal eserlerini sergilemiş. Özel UCLA Mimarlık Fakültesinde IDEAS Master programının teknoloji yöneticisi direktörü ve aynı zamanda Los Angeles’da disiplinler arası tasarım şirketi Ozel Office’nin sahibi. Otonom otopark konusu üzerine uzunca sohbet ettik. Proje hazır, yakın bir tarihte otopark kapısında aracınızı bırakıp, park yeri arama derdinden kurtulursanız şaşmayın.   

Giyilebilir teknoloji

Ebru Kurbak Viyana’da yaşayan bir sanatçı, araştırmacı ve eğitmen.  Birkaç yıl önce tasarladığı örgüyle  radyo vericisi üretilebileceğini ispatlamış (The Knitted Radio). Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesinde çalışıyor. Şimdi ekibiyle birlikte tekstil malzemeleri ve tekniklerini kullanarak 8 bit bilgisayar üretmek için uğraşıyor. Avusturya Bilim Fonu çalışmalarını beğenmiş ve kendisine destek çıkarak bütçe ayırmış. Bu sayede uluslararası boyuttaki sanatsal projesini rahatlıkla sürdürüyor. 

Teknolji ve moda

Ortaya koyduğu eserlerle teknoloji ve modayı birleştiren, giyilebilir teknoloji tasarımcısı ve küratör Birce Özkan, sergideki ilgi çekici eserleri ile hayli dikkat çekiyor. Özkan, elektronik pusula ve üzerine yüklenen uygulama ile kullanıcısını yönlendiren ‘pusula ceket”, yaşayan organizmalar gibi çevreyi algılama yeteneğine sahip “yapraklarını döken elbise”, “üzerinde kelebekler uçuşan etek”, “mekana ve harekete göre kendini değiştiren kıyafet” gibi birbirinden fantastik tasarımların sahibi. Birce Özkan Parsons Tasarım Okulunda öğretim üyesi ve “Interaktif Kıyafetler” ile ilgili dersler veriyor. Londra, Paris, New York, Kaliforniya ve Teksas’ta birçok çalışmaya imza atmış ve geçen yıl Japonya’da  “En iyi Giyilebilir Teknoloji” ödülünü almış. 

NASA için tasarım

Microsoft-Google ÖDÜLLENDİRDİ

 

Dijital sanatlara ilgi duyanların yakından tanıdığı Refik Anadol, dünyanın ilk görsel data heykelinin sahibi. 15x30 metre büyüklüğündeki ‘Virtual Depictions’ adlı eser ABD’nin San Francisco şehrinde sergilenmişti. Amerika Walt Disney, Los Angeles filarmoni, Hammer sanat müzesi  ve Kanada’da Uluslararası Dijital Sanatlar Bienalinde çalışmalarını sergileyen ve bulunduğu mekana özel  görsel ve işitsel enstalasyonlar gerçekleştiren Refik Anadol “Microsoft Research” ve “Research at Google” gibi ödüllere sahip. Aynı zamanda UCLA’nın Tasarım Medya Sanatları bölümünde öğretim görevlisi. Zaten  bu ‘Digital Revolution’ sergisinin ilk fitilini ateşleyen kişi de o oluyor. Ekibi sosyal medyadan attığı mesajlarla bir araya getiren Refik Anadol, dünyada  ‘Yeni Medya Sanatçısı’ olarak tanınıyor. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...