Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ölümüne bağımlılık

Düzenleyen:
Ölümüne  bağımlılık

TEKNOLOJİ Haberleri

Akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye'de kullanıcılar yolda karşıdan karşıya geçerken ya da araç kullanırken hayatlarını riske atıyor

ÖMER TEMUR

Akıllı telefonlar hayatımızı ne kadar kolaylaştırıyorsa bir o kadar da bizi tehlikelere karşı açık hale getiriyor. Yapılan araştırmalar yoldan karşı karşıya geçerken ya da araçta akıllı telefon kullanımının kazalara davetiye çıkardığını ortaya koyuyor. Akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye de bu anlamda en riskli ülkeler arasında yer alıyor. Deloitte'in 30 ülkeden 49 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği ‘Global Mobil Kullanıcı Araştırması’na göre Türkler günde ortalama 70 defa cep telefonunu kontrol ediyor. Yani yaklaşık her 15 dakikada bir ekrana bakıyoruz. Bu oran Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin neredeyse iki katına denk geliyor. Kullanıcıların yaklaşık yüzde 20’si karşıdan karşıya geçerken ve araç kullanırken akıllı telefonunu kullandığını belirtiyor. Bunu sürekli ya da çok sık yaptığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 7. 
Ortaya konan istatistikler ise yolda yürürken mesajlaşma oranının kaza riskini 23 kat artırdığını gösteriyor. Aynı şekilde araç kullanırken telefonda birisini aramak 2.8 kat, telefona ulaşmaya çalışmak 1.4 kat kaza riskini artırıyor. Buradan bakıldığında tehlikenin büyüklüğü daha net anlaşılıyor.
Akıllı telefonların bize verdiği zarar sadece kazalarla sınırlı değil. Sosyal hayatımız da ciddi yara alıyor. Akıllı telefonla birlikte aile ile geçirilen zaman azalıyor. Özellikle gençlerin sosyal medya kullanımı onları ailelerinden koparıyor. Araştırmaya göre aile ile birlikte geçirilen zamanlarda, 18-25 arası yaş grubunun, 45-50 arası yaş grubuna oranla iki kat daha fazla telefon kullandığını ortaya koyuyor.

Türklerin yüzde 20'si bağımlı 

¥ Deloitte'in araştırmasına göre akıllı telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilecek kesim, Türkiye’de mobil kullanıcıların yüzde 22’sini oluşturuyor. Yaklaşık 5 cihaza erişimi olan bu kullanıcılar, uygulamalar için ayda ortalama 7.5 TL’yi gözden çıkarıyor. 
¥ Her iki kullanıcıdan biri, çektiği fotoğrafları günlük olarak sosyal medyada paylaşıyor. 
¥ Türkiye'de kullanıcıların yüzde 80’i, 3 yaşın altındaki telefonları kullanıyor. İkinci el telefon kullananların oranı sadece yüzde 14. 
¥ Kullanıcıların yüzde 60’ı, telefonunu mağazadan yüzde 16’sı ise internetten alıyor. 
¥ Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 82’si internete kendi Wi-Fi bağlantısıyla (evinde -iş yerinde) ile bağlanmayı tercih ederken, halka açık yerlerde Wi-Fi ile kullanım oranı yüzde 37’ye düşüyor. 
¥ Kullanıcıların yüzde 85’i alışveriş sitelerine telefon üzerinden erişirken; tüm kullanıcıların sadece yüzde 17’si mobil ödeme yöntemlerini kullanıyor.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...