'Siber güvenlik zincirin en zayıf halkasının gücü kadardır'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Siber güvenlik zincirin en zayıf halkasının gücü kadardır'

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

BTK Başkanı Sayan, "Siber ortamı bir zincir gibi hayal edersek, bileşenlerin her biri zincirin birer parçasıdır. Siber güvenlik de zincirin en zayıf halkasının gücü kadardır." dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) açıklamasına göre, Başkan Ömer Fatih Sayan, İstanbul'da bugün başlayan ve Türkiye'deki ilk küresel siber güvenlik zirvesi olma özelliği taşıyan LOCARD Global Cyber Security Summit'e telekonferans sistemiyle katıldı ve bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında, siber ortam denilen kavramın, haberleşme altyapısı sağlayıcılarını, hizmet sağlayıcıları, donanım üreticilerini, yazılımları, uygulamaları, internet sitelerini, sosyal medya platformlarını, evde ve işte kullanılan bilgisayarları, cep telefonlarını ve son kullanıcıları kapsayan bir ortam olduğunu bildiren Sayan, siber güvenlikten emin olabilmek için bu ortam içindeki tüm bileşenlerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Sayan, şöyle devam etti:

"Bu ortamı bir zincir gibi hayal edersek, bu bileşenlerin her biri zincirin birer parçasıdır. Güvenliğimiz de zincirin en zayıf halkasının gücü kadardır. Milyonlarca liralık yatırım yapıp, en ileri teknolojik önlemleri alabiliriz ancak, 1 dolarlık kritik bir açıklık bütün bu önlemleri boşa çıkarabilir. Saldırganlar bu 1 dolarlık önlemin alınmadığı açıklıktan faydalanıp, sistemlerimizi işlevsiz hale getirebilir, bozabilir veya kritik bilgilerimize ulaşabilir. Sadece siber güvenlik teknolojisine harcama yaparak sonuç alınacağını ummamız fazlasıyla iyimser bir yaklaşım olur. Güvenlik bakış açısını ve güvenlik tedbirlerini bütün süreçlere dahil etmek artık bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor."

"Ülkemiz, özellikle organizasyonel yapılanmada iyi örnekler arasında"

Türkiye'nin, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından oluşturulan ve ilk defa 2015 yılında yayınlanan küresel siber güvenlik endeksinde 100'ün üzerinde ülke arasında 7. sırayı 2 ülke ile paylaştığı bilgisini veren Sayan, şunları kaydetti:

"Bu endeks periyodik olarak hesaplanıyor ve şu anda sürdürülen çalışmalar 2017 yılında güncellenerek yayınlanacak. Ülkemiz, özellikle organizasyonel yapılanmada iyi örnekler arasında gösterilmektedir."

"Siber güvenliği sadece tek bir kurumun veya kuruluşun çabaları ile sağlamak mümkün değil"

Sayan, BTK'nın siber güvenlik konusunda çalışmaların öncülüğünü üstlenme gayreti içerisinde olduğuna dikkati çekerek, "Ancak şunu da ifade etmek isterim ki siber güvenliği sadece tek bir kurumun veya kuruluşun çabaları ile sağlamak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...