HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Uçuş güvenliğine yerli çözüm

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Uçuş güvenliğine yerli çözüm
Uçuş Güvenliği, Haber

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Türk mühendisler, pistlerde bulunan kaza riskleri yaşatan yabancı cisimlerin belirlenmesine yönelik, yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemi geliştirdi.

Türk mühendisler, pistlerde bulunan ve uçak motorlarıyla donanımlarına zarar veren, yolcu ve personelin can güvenliğini tehlikeye atacak kaza riskleri yaşatan yabancı cisimlerin belirlenmesine yönelik, yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemi geliştirdi.

ODTÜ Teknokent bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yürüten ArgosAI Teknoloji, Hava Alanı Yabancı Madde Akıllı Tespit Sistemi (A-FOD) ile Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Proje, havalimanlarında yabancı cisimler nedeniyle oluşan zararları engellemek için geliştirilmiş yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemini içeriyor.

İniş kalkış sırasında uçaklardan kopan ya da pistte oluşan ve uçaklarda hasarlara neden olabilen yabancı cisimler nedeniyle havacılık sektöründe yüksek maliyetli zararlar oluşuyor.

Türkiye'de de bir çok küçük ve orta ölçekli zarar ve kazaya sebep olan yabancı maddeler nedeniyle havacılık şirketleri her yıl 10 milyonlarca dolarlık tamir ve bakım bedeli ödüyor. 

Gerçek zamanlı tespit, anlık bildirim

ArgosAI de geliştirdiği sistemle yabancı maddeleri gece ve gündüz tespit edebilen ve ilgili birimi uyarabilen sistem geliştirdi. Sistem, yapay zeka teknolojileriyle pistlerde oluşan yabancı cisimlerin yaşattığı soruna çözüm getiriyor.

A-FOD sistemi, uçakların yolcu aldıkları apron alanları, uçuş sırasında bekledikleri taksi yolları, kalkış ve iniş pistlerine kadar tüm alanı gerçek zamanlı olarak kontrol ediyor. 

Sistemle, pist, taksi ve apron alanlarında 7/24 takip yapılarak, görüntü işleme ile gerçek zamanlı analizler sayesinde yabancı cisim tespiti yapılıyor. Tespit edilen cisimler, kullanılacak algoritmalarla sistem tarafından otomatik anlamlandırılarak kule ve saha ekiplerine gerçek zamanlı uyarıyla bildiriliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...