Jobs'un başına gelen Zuckerberg'de şimdi yaşıyor

Düzenleyen:
Jobs'un başına gelen Zuckerberg'de şimdi yaşıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Birkaç metrekarelik garajlarda dünyanın en büyük şirketlerini kuran dâhilerin hayatları çok benziyor. Steve Jobs’un Apple’da yaşadığı yönetim ‘darbesinin’ bir benzeri şimdi de Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in başına geliyor.

Evlerinin garajlarında dünyanın en büyük şirketlerini kuran garaj dâhilerinin hayatı nedense hep aynı. Yeni teknolojiler şirketlerini dünyanın en değerli markaları haline getiren bu dâhiler halka açılmanın ardından yönetim kurulunun 'darbesi' ile karşılaşıyor. Apple'ı kuran büyüten ancak ardından yönetim kurulu tarafından gönderilen Steve Jobs'un şirket iflas aşamasına gelince geri çağrılması ve ardından Apple'ı dünyanın en değerli şirketi haline getirmesi bunlara bir örnek.

HİSSE SINIFI DEĞİŞECEK

Benzer bir örnek şimdi de Facebook'ta yaşanıyor. Facebook Inc. Yönetimi şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'in karar almadaki söz hakkını sınırlamak için adım attı. Sosyal medya devinin yönetiminin attığı bu adımda gösterdiği gerekçe ise 'İleride bir gün Zuckerberg'in yönetimden ayrılma kararı alabileceği ihtimali'. Zuckerberg'in hisselerinin B Tipi hisseden A Tipi hisseye çevrilmesi için hissedarlar nezdinde oylama yapılacak. Eğer sonuç hisselerin değiştirilmesi yönünde olursa Zuckerberg artık Facebook'un lideri olmayacak.

419 MİLYON HİSSESİ VAR

Bugün itibarıyla Zuckerberg'in elinde 4 milyon A Tipi, 419 milyon da B Tipi hisse var. Bu hisse yapısı ile Zuckerberg'in yönetimdeki oy hakkı yüzde 53.8'i buluyor. Finansal anlamda ise şirketin yüzde 14.8'lik payına sahip durumda. 20 Haziran'da oylanacak teklif hakkında yorum yapan yönetim ise durumu kurucunun 'kontrolündeki' şirketten 'liderlik' ettiği şirkete dönüşüm olarak değerlendiriyor. Ancak karar çıkarsa yönetim Zuckerberg'in aldığı kararları uygulamak zorunda kalmayacak.

STEVE JOBS'UN BAŞINA NE GELMİŞTİ?

Apple Computer'un kurucu ortağı olan Steve Jobs, 1970'lerin sonunda diğer kurucu ortak Steve Wozniak'la birlikte, ticari başarı sağlayan ilk kişisel bilgisayarlardan birini yaptı. 1985'te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Jobs Apple yönetim kurulundan çıkarıldı. 1997'de Apple Computer şirketinin NeXT'i satın almasıyla Jobs kurucusu olduğu şirkete geri döndü. Bu tarihten sonra iPhone, iPad gibi devrimlerle şirket dünyanın en değerli şirketi haline geldi. Steve Jobs'un vefatının ardından ise şirket bu tahtı Google'a kaptırdı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...