Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lise öğrencisi görme engelliler için "akıllı değnek" tasarladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Lise öğrencisi görme engelliler için "akıllı değnek" tasarladı

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Çankırı'da lise öğrencisi Oğuzhan Göregen, 100 liranın altında maliyetle, görme engellilerin gitmek istedikleri yere rahatça ulaşmasına yardımcı olacak "akıllı değnek" hazırladı.

Süleyman Demirel Fen Lisesince düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na, 11. sınıf öğrencisi Göregen "akıllı değnek" adını verdiği projeyle katıldı. Görme engellilere hem yol tarif eden hem de bulunduğu yeri bildiren değnek, fuara katılanların ilgisini çekti.

Göregen, AA muhabirine, projeyi, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirdiğini söyledi.

Birçok kez engellilerin yolunu kaybettiğini gördüğünü belirten Göregen, "Bu durumda birinden yardım almadan ne yazık ki gidecekleri yeri bulamayabiliyorlar. Bu sorunu çözmek için değneği yaptım. Görme engelli, akıllı değnekle, yanında biri olmadan ya da birine sormadan istediği yere gidebilecek." dedi.

Engelli yollarının yön konusunda yetersiz olduğunu anlatan Göregen, "Engellilerin, sarı bantların kesiştiği noktalara geldiğinde yönleri anlama şansı yok. Sağ ne tarafta, sol ne tarafta ya da hangi yöne gideceklerini bilemiyorlar." diye konuştu.

Projesinde, engellilerin kullandığı beyaz baston üzerinde çalıştığını dile getiren Göregen, şöyle devam etti:

"Tıpkı navigasyon cihazları gibi, sarı bantların çeşitli bölgelerine vericiler yerleştirdik. Bastonumuza bu vericinin okuyucusunu yerleştirdik. Sarı bantlara yerleştirdiğimiz vericiler, elektriksiz ve yüksek hassasiyette. Baston vericinin yanına geldiği zaman okuyor. Vericiyi okuduğunda kişinin nerede olduğunu ve çevresindeki yollardan nereye gidebileceğini sesli olarak kişiye söylüyor. Bastonu duyan görme engelli, nereye gitmek istiyorsa onun tarif ettiği yol doğrultusunda hareket ediyor."

Bastonu ucuza mal ettiğini kaydeden Göregen, "Görme engellilerin kullandığı beyaz baston aldım. Onun üzerine bir okuyucu yerleştirdim. Bir de küçük hoparlör yerleştirdim. Sarı şeritlerde kullanılmak üzere verici aldım. Bunların hepsi 100 liranın altına mal oldu." bilgisini verdi.

Engellilerin "akıllı değnek" sayesinde daha özgür hareket edebileceğini vurgulayan Göregen, "Sistemin çalışması için şehrin birçok noktasına vericiler yerleştirilebilir. Bu sayede engellilerin hayatı çok kolaylaşır." dedi.

Göregen, yetkililerin, sistemi geliştirerek, daha kullanılabilir hale getirebileceğini söyledi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...