Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Dünyanın en hızlı bilgisayarı' unvanı el değiştirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Dünyanın en hızlı bilgisayarı' unvanı el değiştirdi

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Çin'in süper bilgisayarı Sunway-TaihuLight, dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayar listesinde 6 kez dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını koruyan diğer Çin üretimi Tienhı-2'yi geçerek birinci oldu.

China Daily gazetesinin haberine göre, yılda iki kez hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayar listesinde Çin'in süper bilgisayarı Sunway-TaihuLight, 6 kez dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını koruyan diğer Çin üretimi Tienhı-2'yi geçerek birinci oldu.

Saniyede 125,436 petaflop işlem kapasitesi ile dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilen Sunway-TaihuLight, dünyada işlem hızında 100 petaflop'u geçen de ilk bilgisayar oldu.

Saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor.

Sunway-TaihuLight, ülkenin doğusundaki Ciangsu eyaletinin Vuşi vilayetinde yeni açılışı yapılan Ulusal Süper Bilgisayar merkezinde yer alıyor.

Tamamen Çin üretimi işlemciler kullanıldı

Dünyada hız konusunda 6 kez birinciliği elde eden Tienhı-2'de ABD merkezli dünyanın en büyük çip üreticisi Intel'in işlemcileri kullanılırken, Sunway-TaihuLight da ise bütünüyle Çin üretimi işlemciler kullanıldı.

Geçen yıl kasım ayında yapılan sıralamada, Tienhı-2 saniyede 33,86 petaflop işlem ile saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen ABD yapımı Titan'ı iki kat hızıyla geride bırakarak 6. kez zirvedeki yerini korumuştu.

ABD ve Almanya’daki bilgisayar uzmanlarınca 1993'ten bu yana haziran ve kasımda olmak üzere yılda iki defa hazırlanan ''Top 500'' listesi, bu alanda otorite olarak dikkate alınıyor ve dünya genelinde en hızlı süper bilgisayarların listesini belirliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...