Vatandaş robot

Düzenleyen:
Vatandaş robot

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zekâ teknolojileriyle birlikte insansı yeteneklere kavuşan robotlar, "Elektronik Birey" olarak kabul edilip aile fertleri arasına katılacak

ÖMER TEMUR

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinden öteye gidemeyen robotlar bugün aileden biri haline geliyor. Avrupa Birliği’nin (AB) üzerinde çalıştığı taslak plana göre insansı robotlar artık “Elektronik Birey” olarak kabul edilip kimlik numarasına sahip olacak. 
Robot teknolojilerinin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Bugünkü anlamda robotların ilk öncüsü olan Müslüman bilim adamı El Cezeri 1100'lü yıllarda fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaştı ve pek çok ilke ve buluşa imza attı. Cezeri'nin yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik ve sibernetik bilimlerinin temelini oluşturuyor. Cezeri'den bu yana sanayi devrimiyle hız kazanan robot teknolojilerinde özellikle son 10 yılda ciddi ilerlemeler kaydedildi. Yapay zeka teknolojileriyle insansı yeteneklere kavuşan robotlar eğitimden sağlığa, otelden hastanelere kadar bir çok alanda hizmet veriyor. Hiç şüphesiz en büyük kullanım alanı ise evler olacak. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni yeteneklerle donatılan robotlar evdeki ışığı yakıp söndürebiliyor, televizyonu açıp kanal değiştirebiliyor, çocuklara masal anlatıp, ilaç saati geldiğinde yaşlıları uyarıyor. Duygusal tepkiler verebilen robotlar tehdit edildiği ya da kızdığı zaman verilen komutları bile reddediyor. 
Robotlar şimdi de vatandaş olmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) üzerinde çalıştığı taslak plana göre Avrupa’daki robotlar artık “Elektronik Birey” olarak yeniden tanımlanacak. Taslak yasalaşırsa, kimlik numarası verilip, sosyal güvenlik primi ödemesine tabi tutulacak olan robotlar, “elektronik birey” olarak vatandaş olarak tanımlanacak. Yapılması planlanan düzenlemeyle vergi başta olmak üzere çeşitli yükümlülüklere de tabi tutulacak. 

Vatandaş robot

Aido Gece devriyesi 

“Yeni nesil ev robotu” sloganıyla sunulan Aido, pek çok işlevi bir araya topluyor. Ev, alışveriş işlerini düzenlemede tüm robotlar gibi yardımcı olurken, ev bireylerini ve aile yakınlarını yüzlerinden tanıyabiliyor. Dahili projektörü sayesinde tüm yüzeylerde istenilen videoları oynatabiliyor. Ajandanızı takip etmenizi sağlayarak asistanlık görevini de yerine getiren Aido, çocuklar için de bir eğitim aracı. Evdeki tamir işlerinde kılavuz videoları bulup en yakın yüzeye yansıtan Aido, geceleri evin içinde devriye de geziyor ve tüm Android uygulamalarını çalıştırabiliyor. 

Vatandaş robot

Pepper-20 dilde konuşabiliyor 

 Softbank Robotics tarafından üretilen Pepper, şu an Japonya, Fransa ve Belçika'da mağaza ve hastanelerde danışmanlık hizmeti veriyor. Göğüs kısmında ekranı bulunan ve 140 cm boyunda olan Pepper, 20 farklı dil konuşabiliyor ve konuştuğu insanın erkek ya da kadın olduğunu ses tonundan tanıyabiliyor. Piyasadaki ilk “duygusal” robot olarak anılan Pepper, eğer canınızın sıkkın olduğunu anlarsa, sizi eğlendirmeye başlıyor 

Alpha 2 Aile fertlerini tanıyor 

Ubtech Robotics firması üretimine başlanan Alpha 2 bütün aile bireylerini tanıyarak onlarla normal insan gibi konuşabiliyor. Telefon görüşmesi yapmanıza, sesli mesajları dinlemenize, mesajları ve e-postaları okumanıza, hatta Wi-Fi bağlantısı ile yazıcı gibi cihazları kontrol etmenize yardımcı oluyor. Alpha 2'nin yetenekleri bunlarla sınırlı değil.  Haftalık ajandanızı sizin için düzenliyor, yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekerek sosyal medyada paylaşıyor. Ev güvenliği konusunda görüntü sağlıyor ve alarm bilgisi veriyor. 

Vatandaş robot

Zenbo Robottan çocuklara masallar

Asus'un robotu Zenbo ev otomasyon sistemleri ile birlikte çalışıyor. Işığı yakıyor, televizyonu açıyor, gazı kapatıyor, çocuklara eğitici içerikler sunuyor, masal anlatıyor, müzik çalıyor, dans ediyor. Yaşlı biri yere düştüğünde anında telefonla haber veriyor. İlaç vakti geldiğinde uyarıyor. 

Atlas İnsan gibi hareket ediyor 

Google’ın 2013’te satın aldığı Boston Dynamics'in geliştirdiği ‘Atlas’, kapıları açabiliyor, engebeli arazide yürüyebiliyor, ağırlık kaldırabiliyor, itme kakmaya rağmen dengesini koruyabiliyor. 1.75 santimetre boyunda ve 81 kilogram ağırlığındaki Atlas yere düştüğünde kendi kalkabiliyor. Ayrıca kafasındaki stereo sensörlerle engellerden kaçınabiliyor, araziyi inceleyebiliyor ve yönünü tayin edebiliyor.

Vatandaş robot

Sophia Göz teması kuruyor 

Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia, Ex Machina filminden çıkmış gibi. İnsansı yüz ifadelerine ve gerçekçi bir görünüme sahip olan Sophia, insanlarla etkileşime geçmek için tasarlandı. Bir insan gibi üniversite eğitimi görüp, aileye sahip olmayı planlayan Sophia, göz teması kurabiliyor.

Jia Jia  Gerçeğinden ayırt etmek mümkün değil 

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nce 3 yılda geliştirilen Jia Jia insan boyutunda bir robot. Yüzü, saçları, giyimi ve duruşuyla âdeta bir insana benziyor. Konuşabiliyor, espri yapabiliyor, mikro yüz ifadelerini yansıtabiliyor, dudaklarını hareket ettirebiliyor. Öyle ki gülme ve ağlama fonksiyonlarına bile sahip. 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...