Yeni nesil kapsül uçaklar geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Milliyet
Yeni nesil kapsül uçaklar geliyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Milliyet

İsviçre tarafından tasarlanan dev hava aracı hava ulaşımında devrim yaşatacak. Clip-Air adı verilen dev hava aracı, sökülüp takılabilen kapsüllerle havalanabilecek.

İsviçre'nin Federal Politeknik Ensitisü'nün geliştirdiği hava aracı, ulaşımda devrim yaşatacak bir yenilik sunuyor. Dev hava aracı hem yolcu hem de kargo bulunan kapsüller aynı anda taşınacak.

KONTEYNER GİBİ SÖKÜLÜP TAKILABİLECEK

Hava aracı, TIR'lardan gemilere aktarılan konteynerlerden esinlenerek geliştirildi. 'Clip-Air' adı verilen hava aracı çerçeve, kokpit ve motor bileşenlerinden oluşuyor. Bu bileşenlerin yanı sıra, tıpkı konteynerler gibi söküp takılabilen kapsüller yer alıyor.

KAPSÜLLER HAVA ARACININ KARNINA ASILIYOR

Uçak kanatlarından uzanan uzun metal bacaklar, çerveçenin havada durmasını sağlarken, aynı zamanda iniş takımlarını barındırıyor. Kapsüller ise hava aracının karnına asılıyor.

AYNI ANDA ÜÇ KAPSÜL TAŞIYABİLİYOR

Kapsüllerin yolcu ya da kargo taşıyabileceği belirtiliyor. Bir uçak hem yolcu hem de kargo bulunan farklı kapsüllerle de havalanabilecek. Hava aracı istendiğinde üç kapsülle uçabilecek.

AYNI SİSTEM DEMİRYOLUNA UYARLANACAK

Clip-Air'in amacı ise yolcuların hayatını ve kargoların uçaklara nakledilmesini kolaylaştırmak. Clip-Air'in tasarımcıları, yolcuları yerel otobüs duraklarından kendilerini alacak kapsüllere binerek doğrudan uçağa gidebileceklerini belirtiyor. Sistemin demiryoluna da uyarlanabileceği düşünülüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...