Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Terör örgütleri kopya hesaplarla ünlüleri kullanıyor

Düzenleyen:
Terör örgütleri kopya hesaplarla ünlüleri kullanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya uzmanları, sosyal medyada bazı sanatçı ya da tanınmış kişilerin isimleriyle kopya profiller üzerinden terör propagandası yapıldığı uyarısında bulundu.

Uzmanlar, ünlülerin sahte hesaplarına otomatik takipçi yüklenmesinin ardından vatandaşların asıl amacı anlamaması için o ünlüye ait eserlerin, şarkıların veya video kliplerin paylaşıldığına dikkati çekerek, son aşamada binlerce kişiye ulaşabilen bu hesaplarla terör örgütü propagandası yapıldığını bildirdi.

'ZOMBİ AĞI' TUZAĞI

Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve siber güvenlik uzmanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, toplumsal olaylarda desteği artırabilmek için de sahte profillerin kullanılabildiğini, sosyal medyada popüler kişilerin isimlerinin sıkça kullanıldığını vurguladı.

Yüksel, Lady Gaga'nın çalınan hesabından "Buna tıklayana hediye veriyorum" şeklinde bazı linkler paylaşıldığını, linke tıklayanların bilgisayarının uzaktan yönetilebilen "zombi ağına" dönüştüğünü dile getirdi.

SAHTE HESAPLARA DİKKAT

"Bazı ünlüler hayranlarını kırmak istemedikleri ve aralarında bir etkileşim oluştuğu için sahte hesaplara müdahale etmiyor ama bir süre sonra bu hesaplar zararlı bir duruma dönüşebiliyor" diyen Yüksel, sahte hesapların bir anlamda terör ve provokasyona hizmet ettiğini, terör örgütlerinin kopya hesaplarla ünlüleri kullandığını söyledi.

"PKK SIK SIK KULLANIYOR"

Yüksel, "Bu tamamen sizin hayal gücünüzle sınırlı. İsterseniz bunu teröre hizmet ettirirsiniz, ideolojik de kullanabilirsiniz. Örneğin, Twitter üzerindeki etkiyi artık bir yazılımla ölçebiliyorsunuz. Atılan iletilerin hangi kanaat önderlerinden geçerek, hangi ağlara dağıldığını görebiliyorsunuz. Buna göre de bir strateji belirleyerek, bir anda toplum nazarında istediğiniz konuyu gündeme sokabiliyorsunuz. PKK terör örgütü de bunu sık sık kullanıyor." diye konuştu.

GERÇEK PROFİL ALGISI

Dijital Marka Stratejisti Kalust Şalcıoğlu ise sosyal medyanın düşük reklam bütçeleriyle, binlerce kişiye ulaşılabilen bir mecra haline geldiğini, bazı terör örgütlerinin de sosyal medyanın gücünü keşfettiğini ifade ederek, terör ve anarşiye destek veren kişi ve grupların her gün yeni yöntemler keşfettiğini anlattı.

Şalcıoğlu, terör örgütlerinin hedefine ulaşmak için kamuoyunda tanınan sanatçılarla ünlüleri de kullandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Öncelikle sosyal medyada hiç olmayan ya da ilgili sosyal medya platformunda zayıf olan, hesabı olan ama nadiren paylaşım yapan ve bu nedenle yüksek takipçi sayılarına ulaşamamış ünlüleri seçiyorlar. Sonra birkaç yüz lira harcayarak açtıkları sahte hesaplara takipçi yüklüyorlar ve hesapları işletmeye başlıyorlar. İşletme önce o ünlünün paylaşma ihtimali olan şeylerle başlıyor. Şarkıcıysa video kliplerini, fotoğraflarını paylaşıyorlar. Daha sonra ikinci aşamada takipçiler söz konusu ünlünün sahte profilini, gerçek profili gibi algılamaya başlayınca da hain planlarını devreye sokarak, terör ve anarşi içerikli paylaşımlara başlıyorlar. Sonunda da bu yolla insanları, paylaşımlarının gerçekliğine ikna etmeye çalışıyorlar."

DOĞRULUĞUNU ARAŞTIRIN

Şalcıoğlu, terör örgütü propagandasına alet olunmaması için bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini, sanatçıları sevenlerin de dikkatli olması gerektiğini belirterek, herhangi bir iletinin doğruluğu araştırılmadan paylaşılmamasını tavsiye etti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...