Akıllı köyde kavun üretimi %150 arttı

Düzenleyen:
Akıllı köyde kavun üretimi %150 arttı

TEKNOLOJİ Haberleri

Vodafone ve TABİT’in Aydın’ın Kasaplar köyünde başlattığı iyi tarım teknolojileriyle 2.5 ayda kavun üretiminde yüzde 150 verimlilik artışı sağlandı

Türkiye’de tarımın dijitalleşmesine öncülük ederek kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefleyen Vodafone ve TABİT’in Aydın’ın Kasaplar köyünde başlattığı Vodafone Akıllı Köy projesinde ilk mahsul alındı. Dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyü olacak Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan iyi tarım teknolojileriyle kavun üretiminde yüzde 150 verimlilik artışı sağlandı. Toplam 298 dönüm arazide 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla kurulacak Vodafone Akıllı Köy’de kavun ekimi için kullanılan “akıllı” ve “doğal” yöntemler sayesinde 4 ay yerine 2,5 ayda dönüm başına 4 ton yerine 10 ton kavun üretildi. Ayrıca, ekim-dikim periyoduna bir ürün ekimi daha eklenmesi sayesinde dönüm başına ortalama 4 bin 500 TL’lik gelir artışı sağlandı. 
Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkenin yanı sıra diğer Vodafone ülkelerine de model oluşturması hedeflenen Vodafone Akıllı Köy’de, aile çiftçiliğini teknolojik tarımla buluşturan yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuluyor. Modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soğutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak pek çok bölümün bulunacağı projeyle, 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor.  Projeyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...