HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Milyonlarca araç için yeni düzenleme!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Milyonlarca araç için yeni düzenleme!
Cam Film, Cam Film Serbest Mi?, , Haber

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, araçlarda yeni güvenlik düzenlemelerini açıkladı. Düzenleme; cam filmi, LPG, üretim ve toplu taşıma araçlarındaki güvenlik konularını kapsıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, karayollarında güvenliği arttırılması, araçlardaki güvenlik seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye'deki otomobil üretiminin desteklenmesi için düzenlemeye yapıldığını belirtti.

Özlü, bu hedefler çerçevesinde, 28 Kasım 2008'de yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliği (AİTM) günün teknolojik şartlarına uyum sağlanması amacıyla revize edilerek Resmi Gazete'de yayımlandığını kaydetti.

ÜRETİM DÜZENLEMESİ

Yapılan düzenlemenin Türkiye’de üretimi yapılan araç tipleri için uygulandığını, yurt dışında üretilen otomobiller içinse güncel AB tip onayı belgesinin geçerli olduğunu belirten Özlü, '' Bu şekilde, Türkiye’de üretim yapan firmaların desteklenmesi amaçlanıyor. Böylece Türkiye’de üretim yapan firmalar, ulusal yönetmelikteki istisnalardan yararlanacak, yurt dışında üretim yapan firmalar ise Avrupa tip onayını alacaklar." ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA ACİL DURUM BUTONU

Özlü, sürücü kabini güvenliğiyle ilgili olarak, ''Toplu taşım araçlarında şoför koruma kabini yapılmasına ilişkin esaslar belirlendi." dedi.

Toplu taşım araçlarına acil durum butonu getirileceğine işaret eden Özlü, "Söz konusu araçlarda araç takip cihazı, acil durum butonu ve kamera sistemi bulundurulması için yapılacak tadilatlarda aranacak şartlar düzenlendi." bilgisini verdi.

ONAYLI CAM FİLMİ SERBEST

Özlü, araçlara yapılan cam filmi uygulamasına değinerek, "Mevcut durumda mevzuatta yer almayan ve cezai işleme tabi olabilen cam filmi uygulaması ile ilgili olarak çalışma yapıldı ve cam filmi uygulamalarının AİTM Yönetmeliği çerçevesinde standardına uygun yapılmasına dair düzenlemelere yer verildi. Yani esaslara uygun onaylı cam filmi takılması artık araçlarda serbest oluyor." ifadesini kullandı.

LPG TANKLARINA DÜZENLEME

Araçlara LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı uygulamasına getirilen ilave düzenlemeler hakkında bilgi veren Özlü, şunları kaydetti:

"Petrol istasyonlarında LPG/CNG dolumu yapan personelin mağduriyetine yol açan araçlardaki dolum ağızları ile ilgili olarak çalışma yapıldı. AİTM Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak LPG/CNG tadilatlarında, LPG/CNG dolum ağzının aracın alt kısmında bulunmaması gerektiği yönünde düzenleme yapıldı. Yani araçların alt kısmına LPG dolum ağızları konulmayacak. Ayrıca güncel uluslararası standartlar dikkate alınarak LPG/CNG tank ömürleri için çalışma yapıldı ve CNG tank ömrü 20 yıla, LPG tank ömrü ise 15 yıla çıkartıldı."

AİTM Yönetmeliğinin yanı sıra Yetkili Teknik Sorumluların Görev, Yükümlülük ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bakanlık tarafından yürütülen otomotiv tip onayı mevzuatı kapsamında firmalarda faaliyette bulunan veya sözleşmeli görev yapan teknik elemanların (mühendislerin) sınav sonucu sertifikalandırılarak yetkili teknik sorumlu olmaları, bunların görev ve yükümlülükleri, eğitim verecek/sınav yapacak kurum, kuruluşlar ile ilgili düzenleme yapıldı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...