HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Bitkilerin sağlığını 'yerli ajan' koruyacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bitkilerin sağlığını 'yerli ajan' koruyacak
Bitki, Haber

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Tarımda çevreye zarar vermeyecek ilaçlama yöntemi için çalışmalar yürüten Türk bilim adamları, hastalığa neden olan mikroorganizmaları bulup yok eden yerli biyo-kontrol ajanı elde etti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rengin Eltem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkilerdeki hastalıkların verimi düşürdüğünü, bu nedenle bu hastalıklarla mücadele edilmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Tarımsal üretimde bitkiyi korumak için yapılan kimyasal mücadelenin hastalık yapıcı etmenleri öldürdüğü gibi toprağa ve suya karışıp biriktiğini, ürünlerde kimyasal kalıntılara rastlandığını aktaran Eltem, sürdürülebilir tarım için biyolojik mücadeleye ilginin arttığını söyledi.

Prof. Dr. Eltem, "Bitkilerde Hastalık Kontrolü İçin Biyo-Kontrol Ajanı" adlı projede topraktan keresteye geçmiş küf örneklerinden faydalandıklarını, örneklerden biyolojik mücadelede kullanılma potansiyeli olan "tricoderma" adlı mikroorganizmaların laboratuvar ortamında izole edildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Eltem, 3 yıl süren çalışmalar sonunda yerli kaynaklar kullanılarak hastalıkları yok edecek biyo-kontrol ajanı elde ettiklerini, bu süreçte en etkin ve uygun maliyetteki süreci ortaya koyduklarını söyledi.

Hem koruyor hem besliyor

Elde edilen biyo-kontrol ajanının en önemli özelliklerden birinin de biyogübre niteliği taşıması olduğunu vurgulayan Eltem, şöyle konuştu:

"Bu ajan, hem bitkilerde hastalık yapan patojenleri öldürüyor hem de topraktaki çözünmeyen bir çok besin elementini çözerek bitkinin ve toprağın elementler bakımından zenginleşmesini teşvik ediyor, ayrıca toprakta var olan kimyasal ilaç kalıntılarını temizleme özelliğinde. Hem toprağa hem bitkiye besin elementlerini kazandırabiliyor. Büyümeyi teşvik edici bazı hormonlar salgılıyor."

"Patentimizi lisanslayacak firma arayışındayız"

Eltem, biyolojik kontrol ajanlarının hastalık yapan organizmaya göre çeşitli uygulama şekilleriyle toprağa, fideye ya da büyümüş bitkiye verildiğini kaydederek, "Her türlü çalışmayı tamamladık ve ticarileşme için patentimizi lisanslayacak firma arayışındayız." diye konuştu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...