Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mavi Marmara sabıkalı yazılım ne kadar güvenilir?

Düzenleyen:
Mavi Marmara sabıkalı  yazılım ne kadar güvenilir?

TEKNOLOJİ Haberleri

Mavi Marmara baskını millî güvenlik yazılımlarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Mavi Marmara haberlerine erişimi engelleyen firewall adlı yabancı yazılımlar bugün maalesef birçok kamu kurum ve kuruluşu ile şirket tarafından kullanılıyor

Ömer Temür - Klasik savaş metotlarının yerini yavaş yavaş siber savaşlara bırakıyor. En sinsi tehditler artık sınırlarımızdan değil internet ve iletişim ağları üzerinden geliyor. Sistemlerin dijital dünyaya adapte olmasıyla bugün dışarıdan müdahaleler sonucunda nükleer santrallerde radyoaktif sızıntı olması, enerji nakil hatlarının devre dışı kalması, doğalgaz boru hatlarının havaya uçması gibi risklerle karşılaşılabilir. Kötü niyetli bilgisayar korsanları birçok ciddi ve kritik sisteme her gün binlerce saldırı gerçekleştiriyor. Bu saldırılar o kadar gelişti ki, artık ülkeler arasındaki siber savaşlara kadar ciddi boyutlara ulaştı. Başta ABD, Çin, Rusya gibi birçok ülke kendi siber ordularını kurarak siber güvenlik uzmanları yetiştirmeye başladı. Siber risklerin artmasıyla birlikte bugün birçok kamu kurum ve kuruluşu da siber güvenlik sistemleri kurmaya başladı.
Siber güvenlik sistemi denilince ilk akla ise firewall cihazları geliyor. İçerisinde özel yazılım barındıran firewall yerel ağları koruma yollarından birisi. Bazı firewall tiplerinde veri akışının engellenmesi esas iken bazılarında veri trafiğini düzenlemek ve sınırlamak önem kazınıyor. Genellikle firewallar dışarıdan ağa yetkisiz erişimleri engellemek için kullanılıyor.  ABD ve İsrail menşeili yazılımlardan oluşan firewall’lar Türkiye’de birçok kamu kurum ve kuruluşu ile şirketler tarafından kullanılıyor. Ancak bu cihazlar “Kamu kurumlarının yabancı güvenlik duvarlarınca korunması ne kadar güvenli?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Yaşanmış olaylara bakıldığında siber güvenlik açısından oldukça riskli görünüyor. Bunun en somut örneği 2010 yılında gerçekleştirilen Mavi Marmara baskınında yaşandı. Mavi Marmara baskının ertesi günü İsrail menşeli Checkpoint marka firewall cihazı âdeta sansür uygulandı. Bu cihazlar Mavi Marmara ile ilgili haber yapan sitelerin tamamını “hacker” ve “porno” kategorisine alarak erişimi engelledi. O dönemde Kuveyt Türk firmasının çalışanları engelleme sebebiyle Mavi Marmara ile ilgili haberlerine erişemedi. Edindiğim bilgilere göre bu cihaz şu anda devletin ciddi kurumlarında kullanılıyor. Buna benzer bir olay da geçtiğimiz yıl yaşandı. ABD menşeli antivirüs programı “Free Gazze” ve “Filistin” adı altında yapılan aramaları “terör” kategorisine sokarak sitelere erişimi engelledi. Konuyla ilgili bilgilendirmeye yapacağını ifade eden firmadan herhangi bir açıklama yapılmadı. Hatta öyleki Türkiye’de ABD ulusal güvenlik birimi NSA’in firewall yazılımını bile kullanan kurumlar var. Sadece bu iki örnek bile milli bir siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de kullanılan siber güvenlik ürünlerinin yüzde 97’si yabancıların elinde. Sadece yüzde 3’ü yerli. Yabancı ürünlerin yüzde 55’ini İsrail yüzde 35’ini ise ABD oluşturuyor. 

MİT’teki CIA ofisi gibi...
Teknolojiyle birlikte bilgiye erişim kolaylaştı. Artık istihbarat servisleri Google, Facebook ve WhatsApp üzerinden bir çok bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Hatırlarsınız Türkiye’nin karanlık geçmişinde MİT içerisinde CIA’nın ofisi bulunuyordu. MİT’e gelen bütün bilgiler aynı zamanda ABD’ye gidiyordu. CIA’nın ofisi kapatılsa da benzer metotlar sanal yollarla gerçekleştirilebiliyor.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...