HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İngiliz bilim insanları: Kızartma, küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olabilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiliz bilim insanları: Kızartma, küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olabilir
Kızartma, Küresel Isınma, Haber

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Kızartma yoluyla havaya yayılan yağ asitlerinin, küresel ısınmayı kontrol altına alan bulutların oluşumuna yardımcı olabildiği bildirildi.

Sonuçları "Nature Communications" dergisinde yayımlanan, Reading Üniversitesinden bilim insanlarının yaptığı araştırma, kızartma sırasında açığa çıkan yağ asidi moleküllerinin, kendilerini atmosferik damlacıklar içinde üç boyutlu (3D) kompleks yapılar halinde düzenlediğini gösterdi.

Bilim insanları, atmosferde normalden daha uzun süre devamlılık gösteren bu damlacıkların, iklim üzerinde serinletici etkisi olabilecek bulutların oluşumuna katkı sağlayabileceğini öngörüyor.

BBC'nin haberine göre, çalışmanın lideri Dr Christian Pfrang, "Bu damlacıklar içinde oluşan üç boyutlu kompleks yapıların, atmosferde daha uzun süre kalabildiğini fark ettik. Bu yapılar, son derece yapışkan olması dolayısıyla bir su damlacığı gibi değil daha çok bal gibidir ve damlacığın içindeki oluşumlar yavaşlayacaktır. Bunlar, oksidasyona dayanıklıdır, bu yüzden etrafta daha uzun kalırlar ve böylece bulut oluşumu daha kolay olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Pfrang, konuyla ilgili daha fazla araştırmaya gerek olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...