Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye’nin gözü uzayda

Düzenleyen:
Türkiye’nin gözü uzayda

TEKNOLOJİ Haberleri

Ülkemizin uzay teknolojilerinde söz sahibi olması için; kurumlar arası koordinasyon, AR-GE çalışmaları ve uluslararası kurumlarla ilişkiler çok önemli.

ERDAL DURSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına tevdi edilen görevlerden biri de “Türkiye Uzay Ajansı”nın kurulması konusuydu. Bu konuya değineceğiz. Öncelikle havacılık ve uzay teknolojileri alanında neler yapılması gerektiği, eğitim konusunda nasıl bir yol izlenmeli, kurumlar arası koordinasyon ne şekilde olmalı, uluslararası faydalanılabilecek kurumlar hangileri, ajansın nasıl bir teşkilat yapısına sahip olması gerektiği konularını incelemeye alacağız. Hiç şüphe yok ki, savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde ilerleme kaydetmeye devam etmekte olan ülkemizin, geliştirilecek uzay programları ile uluslararası platformlarda söz sahibi olması hedeflenmeli, ülke politikalarımızın ekonomik ve stratejik hedeflerinin uzay ve havacılık teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, savunma sanayi ve kamu kurumları bu konuya yönlendirilmelidir. AR-GE alanında, fırlatma teknolojileri, haberleşme, gözetim sistemleri, uydu konumlandırma sistemleri gibi alanlarda teknolojik altyapı oluşturma çalışmalarına süreklilik kazandırılmalı, bu anlamda millî ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi için desteklerin süreklilik kazanması gerekmektedir.

NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞTİRİLMELİ

 

Uzay ve havacılık çalışmaları ile Türkiye Uzay Ajansının kurulması sonrasında öncelikli olarak odaklanılması gereken bir diğer önemli konu ise eğitimdir. Türkiye uydu ve uzay faaliyetlerinin daha sistematik ve sağlıklı olarak yürütülebilmesi amacıyla, uydu ve uzay sistemlerine ilişkin ihtiyaç duyulan teknolojik ve idari altyapının oluşturulması çerçevesinde, nitelikli personelin doğru tespit edilmesi ve yetiştirilmesi öncelikli konu olarak ele alınmalıdır. Ayrıca, ülkemizin uydu teknolojileri ve uzay sistemleri projelerini yürütecek, gelecekte envanterimize katılacak olan uydu sistemlerinin komuta kontrolünü yapacak ve etkin çözümler üretecek nitelikte personel belirlenerek yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Personelin yetiştirilmesi için yurt içi ve yurt dışı eğitim kurumlarıyla iş birlikleri gerçekleştirilmeli ve uluslararası teşkilatlarda uydu ve uzay teknolojileri sektörlerinde geçici personel olarak görevlendirmeleri sağlanarak yurt dışından teknoloji ve bilgi transferinin önü açılmalı. Gerek Türkiye Uzay Ajansı kurulması aşamasında gerekse de ajansın kurulması sonrasında ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun daha sıkı bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Kurulacak ajansın, uluslararası uzay ajanlarıyla da iş birliği içerisinde olması büyük önem arz edecektir. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...