NASA iletişimi kaybetmişti: CAPSTONE uzay aracıyla yeniden bağlantı kuruldu

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
NASA iletişimi kaybetmişti: CAPSTONE uzay aracıyla yeniden bağlantı kuruldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay’ın etrafındaki farklı bir yörüngeyi test etmek üzere fırlattığı CAPSTONE uzay aracı ile bağlantısını kaybettiğini açıklamıştı. Güncelleme yapan ajans, uzay aracı ile yeniden iletişim kurabildiklerini duyurdu.

NASA, görev ekibinin CAPSTONE ile yeniden temas kurduğunu duyurdu. İletişim sorunları nedeniyle uzay ajansı, aracın derin uzay yolculuğunu geliştirmeye çalışan planlı bir manevrayı ertelemek zorunda kaldı. 

CAPSTONE, NASA'nın Artemis isimli Ay programının ilk görevi olarak kabul ediliyor. Bu görev sayesinde NASA, Ay'ın yörüngesinde yeni bir uzay istasyonu inşa etmeyi planlıyor. Ancak NASA'nın kullanmak istediği yörünge önceki Ay görevlerinde kullanılan yörüngelerden farklı. Daha önce hiçbir uzay aracının kullanmadığı, daha uzun bir yolu kullanacak. 

CAPSTONE, ARTEMİS'İN ÖNCÜSÜ

Yaklaşık bir mikrodalga fırın büyüklüğünde olan CAPSTONE, 28 Haziran'da havacılık şirketi Rocket Lab tarafından işletilen küçük bir Elektron roketiyle Yeni Zelanda'dan fırlatıldı. CAPSTONE nihayet 4 Temmuz'da Photon isimli güçlendiricisinden ayrıldı. Uzay aracını üreten ve işleten Advanced Space'e göre, bu aşamadan sonraki ilk 11 saat içinde iyi çalışıyor gibi görünüyordu. CAPSTONE güneş panellerini yerleştirdi ve yerleşik pillerini şarj etmeye başladı.

Görev ekibi, CAPSTONE'u Dünya'ya doğrulttu ve NASA'nın Derin Uzay Ağı'ndaki çanaklardan biri ile iletişim kurabildi. Bu, ajansın derin uzaya giden uzay aracıyla iletişim kurmak için dünya çapında kullandığı bir dizi yer tabanlı teleskop. CAPSTONE, İspanya'nın Madrid kentindeki teleskoplardan biriyle temas kurmayı başardı. Ekibin uyduyu kontrol etmeye başlamasına ve aracı 5 Temmuz'da planlanan yolunu değiştirmek için yaklaşan manevrası için hazırlamasına imkan tanıdı. Ancak NASA'ya göre, uzay aracı California’daki başka bir teleskopla temas halindeyken iletişim sorunları yaşamaya başladı.

Advanced Space, sorunu iletişim alt sistemindeki bir ‘anomaliye’ bağladı. Sonuç olarak, ekip uzay aracıyla yeniden temas kurmaya çalışırken 5 Temmuz manevrası ertelendi. Manevra, CAPSTONE'ın Ay'a giderken gerçekleştireceği planlı bir dizi benzer ayarlamanın ilki olacak. CAPSTONE temas kurduğunda, görev ekibi uzay aracının uzaydaki konumunu ve hızını belirleyebildi. Şu anda, CAPSTONE Dünya'dan yaklaşık 285 bin kilometre uzaklıkta. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...