Abdüssamed Palembangî

A -
A +
Müslüman olan bir kimseye, ilk önce (La ilahe illallah, Muhammedün resulullah) kelimesinin manasını bilmek ve inanmak farzdır...

Abdüssamed Palembangî hazretleri Endonezya'da yaşamış İslam âlimlerindendir. 1116 (m. 1704)'de Sumatra adasının Palembang şehrinde doğ­du. Tahsilini Mekke'de tamamladı. Orada Semmâniyye tarikatının kurucu­su Muhammed Semmân'a intisab etti. Memleketine dönünce bu tarikatı Sumatra'da yaydı. 1203 (m.1788)'de orada vefat etti. "Zühretü'l-mürîd fî beyân-i kelimeti't-tevhîd" adlı eserinde şunları anlatmaktadır:
Müslüman olan bir kimseye, ilk önce La ilahe illallah muhammedün resulullah kelimesinin manasını bilmek ve inanmak farzdır. Bu kelimeye Kelime-i tevhid denir. Allahü teâlânın birinci emri iman etmektir. Birinci yasak ettiği şey de küfür, yani iman etmemektir.
İman demek, Allahü teâlânın var ve bir olduğuna, Muhammed aleyhisselâmın Allahü teâlânın son Peygamberi olduğuna inanmaktır. Allahü teâlâ, Ona emirlerini ve yasaklarını vahyetmiştir. Yani bir melek vasıtası ile bildirmiş, O da bunların hepsini insanlara anlatmıştır.
Allahü teâlânın Arabî olarak bildirdiklerine Kur'an-ı kerim denir. Kur'an-ı kerim, Muhammed aleyhisselâmın sözü değil, Allah kelamıdır. Hiçbir insan öyle düzgün söyleyemez. Kur'an-ı kerimde bildirilenlerin hepsine İslâmiyet denir. Hepsine inanan insana Mümin ve Müslüman denir. Birini bile beğenmemeye, imansızlık, yani küfür denir. Kıyamete, cinnin, meleklerin var olduklarına, Âdem Peygamberin bütün insanların babası olduğuna ve ilk Peygamber olduğuna inanmak, yalnız kalb ile olur. Bunlara, itikat ve akaid bilgileri denir. Beden ile ve kalb ile yapılacak ve sakınılacak şeylere ise hem inanmak hem de yapmak veya sakınmak lâzımdır. Bunlara ahkâm-ı İslamiye bilgileri denir. Bunlara inanmak da iman olur. Niyet ederek ahkâm-ı İslamiyeye uymaya ibadet yapmak denir.
Allahü teâlânın emirlerine farz, yasak ettiklerine haram denir. İbadetlerin vazife olduğuna inanmayan, önem vermeyen kâfir olur. Bunlara inanıp da, yapmayan kâfir olmaz, buna fâsık denir. İslam bilgilerine iman edip de elinden geldiği kadar yapan mümine salih Müslüman denir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.