Osmanlı devlet adamı

A -
A +

Safranbolu?lu Hacı Reşid Paşa
"İslamiyette kat mülkiyeti vardır. Fakat  üst kat sahibinin apartmanın temelinde ve alt kat sahibinin de çatıda hakkı vardır."
Hacı Reşid Paşa "rahmetullahi aleyh" son devir Osmanlı âlim ve devlet adamlarındandır. Safranbolu'da doğdu. Mülkiye mektebini bitirdikten sonra çeşitli memuriyetlerde bulundu. Kastamonu ve sonra Musul valiliğine tayin edildi. Buradan emekli olduktan sonra İstanbul'da ilim ile meşgul oldu. 1337 (m. 1918)'de İstanbul'da vefat etti. En meşhur eseri "Ruhü'l-Mecelle"dir. Bu kitapta şöyle yazmaktadır:
"Herkes mülkünü dilediği gibi kullanır. Fakat başkasının hakkına dokunursa, bu kullanması sınırlanır. İslamiyette kat mülkiyeti vardır. Fakat  üst kat sahibinin apartmanın temelinde ve alt kat sahibinin de çatıda hakkı vardır. Birisi ötekinin izni olmadıkça, kendi katını yıkamaz." "Bir arsaya sahip olan, üstündeki boşluğa ve toprağın içine de malik olur. İstediği kadar yüksek bina ve derin kuyu yapabilir." "Bir kimsenin bahçesindeki ağacın dalları komşusunun hanesi veya bahçesi üzerine uzanmış olsa, o dalları bağlayarak geri çektirmeye veya kestirmeye komşusunun hakkı vardır. Fakat ağacın gölgesi komşusunun bahçesindeki sebzelere zarar veriyor diyerek kestiremez." "Bir evin kanalizasyonundan komşunun evine sızarak zarar verirse, tamir etmesi lazım olur." "Hükümetin emri ile birinin evi satın alınıp yol yapılabilir. Fakat parası verilmedikçe evi alınamaz." "Bir kimsenin dükkanı yanına başkası dükkan açarak birincinin işi bozulsa, ikinci dükkan kapattırılamaz." "Av, tutanındır. Bir kimse bir avı vurup düşürdükten sonra av kalkıp kaçarken başkası yakalarsa, av yakalayanın olur." "Başkasına satılmış olan bir mülkü, satış değeri ile satın almak hakkına (Şüf'a) denir. Bu hakka malik olan kimseye, (Şefî) denir. Şefî üç kimse olabilir:
Birincisi, satılacak mülkte ortak olandır. İkincisi, satılacak mülkte kullanma hakkı olan kimsedir. Üçüncüsü, satılacak mülke bitişik mülkün sahibidir...
Apartman katlarının sahipleri, birbirlerine bitişik komşu demektir. Bir kimse mülkü olan binayı satınca, bir şefî bunu işittiği zaman, şefî olduğunu hemen söylemesi, sonra iki şahit yanında alıcıya ve satıcıya şüf'a hakkını bildirmesi ve bir ay içinde mahkemeye başvurması lazımdır. Böyle yapınca, önce birinci şefî satın alır. Başkasına satılamaz. Eğer birinci şefî yoksa veya satın almak istemezse, ikinci satın alır. İkinci şefî de yoksa, üçüncü şefî'a satması lazımdır. Bu da satın almak istemezse, ilk satılmış olanda kalır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.