Hadis Alimi Kûfeli Hafız Ebû Hasin

A -
A +

"Muhakkak ki Allahü teâlâ, huzurunda ellerini uzatıp kendisinden isteyen kulunun o iki elini boş çevirmekten hayâ eder."
Ebû Hasin hazretleri tâbiînin meşhur hadis hafızlarındandır. Kûfe'de yaşadı. Abdullah bin Abbas, Abdullah bin Zübeyr, Enes bin Mâ­lik ve Ebû Saîd Hudrî gibi sahâbîlerden hadis ve kıraat ilmi öğrendi. Riva­yetleri Kütüb-i Sitte'de yer almıştır. 128 (m. 745) yılında Kûfe'de vefat etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:
Nu'man bin Beşir'in (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) "Dua ibadettir" buyurdu. Sonra, "Bana dua edin icabet edeyim" meâlindeki Mü'min sûresinin 60. âyet-i kerîmesini okudu.
Selmân-ı Fârisî'nin bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz "Muhakkak ki Allahü teâlâ, huzurunda ellerini uzatıp kendisinden isteyen kulunun o iki elini boş çevirmekten hayâ eder" buyurdu.
Muâz bin Cebel'in (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Cennet ehli dünyâda, Allahü teâlâyı anmadan geçirdikleri bir ana bile üzülürler."
Sehl bin Sa'd anlattı: Resûlullaha birisi geldi. "Ey Allahın Resûlü! Bana öyle bir amel öğret ki, onu yapınca Allahü teâlâ ve insanlar beni sevsin" dedi. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Dünyaya rağbet etmezsen (Allahü teâlânın haram kıldıklarından sakınır, şüphelilerden uzak durursan), seni Allahü teâlâ sever. İnsanların elindekilere rağbet etmezsen, o zaman seni insanlar sever."
Enes bin Mâlik'in (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Kim dünyadan sarhoş olarak ayrılırsa, kabre sarhoş olarak girer, kabrinden sarhoş olarak diriltilir, sarhoş olarak Cehenneme atılır. Cehennemde bir dağa bırakılır ki, ona Sekrân denilir. O dağda bir çeşme vardır. Ondan, irin ve kan akar. Bunlar onların yiyeceği ve içeceğidir."
Enes bin Mâlik (radıyallahü anh) anlattı: Resûlullah efendimiz ölüm hâlinde bulunan bir gencin yanına teşrîf buyurdular. "Kendini nasıl buluyorsun?" buyurunca, genç "Ey Allahın Resûlü! Allahü teâlâdan ümidliyim, fakat günahlarımdan korkuyorum" dedi. Resûlullah efendimiz "Bir mü'minin kalbinde bu ikisi bulununca, Allahü teâlâ ona umduğunu verir, korktuğundan kurtarır" buyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.