Fıkıh Âlimi Seyfeddin Âmidî

A -
A +

Şafiî mezhebinde, kadınların mübah olan altın ve gümüş takılarına zekat düşmez. Fakat israfa kaçan süs eşyası gibi, mekruh olan süs eşyasına zekat düşer.
Seyfeddin Âmidî hazretleri Şâfiî fıkıh ve kelâm âlimidir. 1156 (h. 551) de Diyarbakır'da (Âmid) doğdu. 1234 (h. 631) de Şâm'da vefat etti. Bir dersinde zekatı anlatırken buyurdu ki:
Şafiî mezhebinde altının "nisab"ı yani zekatının verilmesi farz olan miktarı 20 miskaldir. (Günümüzde 20 miskal, Şafii mezhebine göre 69 gram eder) 20 miskal saf altını veya 20 miskal saf altın değerinde altın eşyası olan kimsenin, zekat vermesi gerekir. Kadınların mübah olan altın ve gümüş takılarına (süs eşyalarına) zekat düşmez. Fakat kadının israfa kaçan süs eşyası gibi, mekruh olan süs eşyasına zekat düşer. Kadının mekruh olan süs eşyaları ve erkeğin haram olan eşyalarının zekatı verilirken kıymetleri esas alınır.
Zekat verilirken, sene içindeki kârlar, sermayeye ilave edilir. Malların fiyatlarının artması da böyledir. Dolayısıyla sene sonunda eldeki bütün malların o günkü kıymetleri üzerinden zekat verilir. Buğday, arpa, pirinç, nohut, darı, mısır, mercimek, fasulye gibi normal zamanda yani kıtlık olmadığı bir zamanda, ihtiyari olarak (isteyerek) gıda maddesi niyetiyle ekilen şeylerin ve meyvenin nisabı 5 "vesk"tir. Bir vesk, altmış (60) "sa"dır. (Bir sa', günümüzde 1680 gramdır) Şayet ekin veya meyve ağaçları masrafsız sulanıyorsa onda biri, dolapla sulanıyorsa yirmide biri zekat olarak verilir. Meyvelerin zekatını vermeden veya tespit etmeden önce yemek veya sadaka vermek caiz değildir.
Zekat şu sınıflara verilir: 1- Fakir; Nisap miktarı mal ve parası olmayanlar. 2- Miskin; Bir günlük bile yiyeceği olmayanlar. 3- Amil; Zekat işinde çalışan vazifeli. 4- Müellefet-ül-kulub; Zekat vermekle Müslüman olması ümit edilen gayrimüslimler. 5- Rikab; Efendisiyle belli bir miktar mal karşılığında azad olma akdi yapan köleler. 6- Garim; Kendisi için bir borca girmiş ve ödeme zamanı geldiği halde ödemeye gücü olmayan kimse. 7- Allah yolunda cihad edenler. 8- İbnüs-sebil; Mübah bir yolculukta bulunan yolcu... Zekâtı, bu 8 sınıftan mevcut olanların tamamına vermek gerekir. [Bugün bu sekiz sınıf bulunmadığı için, Hanefi mezhebi taklit edilerek, bir sınıfa verilebilir.]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.