Yemenli Âlim Ebû Bekr Haddâd

A -
A +

"Ölmek yok olmak da değildir. Varlığı bozmayan bir iştir. Ölüm, ruhun bedene olan bağlılığının sona ermesidir. Ruhun bedenden ayrılmasıdır."
Ebû Bekr Haddâd Yemenî hazretleri Yemen'de yaşamış Hanefî fıkıh âlimlerindendir. 800 [m. 1397] senesinde vefât etdi. (Kudûrî Muhtasarı)nı şerh etti. Bu şerhi üç cilt olup, (Sirâc-ül-vehhâc) adını vermiştir. Bu kitabında buyuruluyor ki:
Misvak kullanmanın onbeş faydası vardır:
1- Ölüm anında, şehadet kelimesini söylemeye sebep olur. 2- Diş etlerini kuvvetlendirir. 3- Balgamı giderir. 4- Safrayı keser. 5- Ağız ağrısını giderir. 6- Ağız kokusunu giderir. 7- Allahü teâlâ ondan razı olur. 8- Baş damarlarını kuvvetlendirir. 9- Şeytan gamlanır. 10- Gözleri nurlanır. 11- Hayrı ve hasenatı çok olur. 12- Sünnet ile amel etmiş olur. 13- Ağzı pak (temiz) olur. 14- Fasîh-ul-lisan olur, yani güzel konuşur. 15- Misvaklı olarak kılınan iki rekat namazını sevabı, misvaksız olarak kılınan yetmiş rekat namazın sevabından daha çok olur...
Misvak, Arabistan'da yetişen Erak ağacının dalıdır. Düzgün ucundan, iki santimetre kadar, kabuğu soyulup, burası birkaç saat suda tutulur. Sonra, ezilince, fırça gibi açılır. Erâk ağacı bulunmazsa, zeytin dalından yapılır.
Kadınlar, misvak yerine, misvak kullanma sünnetine niyet ederek sakız kullanmalıdır.
Yine bu kitapta buyuruluyor ki:
Ölmek yok olmak da değildir. Varlığı bozmayan bir iştir. Ölüm, ruhun bedene olan bağlılığının sona ermesidir. Ruhun bedenden ayrılmasıdır. Ölüm, bir halden başka hale dönmesi, bir evden bir eve göçtür. Allahü teâlâya kavuşmayı isteyen mü'min, ölümü kötü görmez. Çünkü ölüm, dostu dosta kavuşturan bir köprüdür. Cenneti seven ve ona hazırlanan ölümü sever. Çünkü ölüm olmayınca Cennete girilmez. Dünya hayatı rüya gibidir. Ölüm uyandırıp rüya bitecek, hakiki hayat başlayacaktır. Hadis-i şerifte, (İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar) buyuruldu. Kabir azabı kâbus değil, hakiki azaptır. Bu hususlar hadis-i şeriflerle açıkça bildirilmiştir. Ölünce müminin ruhu nimetlere kavuşur, kafirinki ise azaba maruz kalır. Hadis-i şerifte, (Kabir ya Cennet bahçesi veya Cehennem çukurudur) buyuruldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.