Hadis Âlimi Abdülmelik Nîşâpûrî

A -
A +
"İnsanların bütün işleri, âdet-i ilâhiyye içinde meydana gelir. Allahü teâlâ, âdetini bozarak, sebepsiz şeyler de yaratır."
Abdülmelik Nîşâpûrî hazretleri Şâfiî hadîs ve fıkıh âlimidir. [419] da İran'daki Nîşâpûr'da doğdu ve 478 [m. 1085] de orada vefat etti. Bağdâd, Mekke ve Medîne'de ders verdi. İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin hocalarındandır. Kerametin hak olduğunu kitaplarında bildirmiştir. Bu konuda buyurdu ki:İnsanların bütün işleri, âdet-i ilâhiyye içinde meydana gelir. Allahü teâlâ, âdetini bozarak, sebepsiz şeyler de yaratır. Bunlar Peygamberlerden meydana gelirse mucize, evliyadan meydana gelirse keramet, diğer müminlerden meydana gelirse firaset, fâsıklardan meydana gelirse istidrac, kâfirlerden zuhur ederse sihir denir. Kur'an-ı kerimde birçok mucize ve keramet bildirilmiştir. Mesela:Hazret-i Davud'un elinde demir, hamur gibi yumuşardı. (Sebe 10)Cinler, kuşlar ve rüzgâr Hazret-i Süleyman'ın emrinde idi. Erimiş bakır sel gibi aktı. (Sebe 12, Neml 17)Dağlar ve kuşlar Hazret-i Davud'a boyun eğdi. (Enbiya 79)Hazret-i İbrahim'i ateş yakmadı. (Enbiya 69) Hazret-i İbrahim'in kestiği dört kuş dirildi. (Bekara 260)Hazret-i Yunus'u balık yuttuğu halde, zarar gelmeden kurtuldu. (Saffat 139-145)Firavun, Hazret-i Musa'ya, (Peygamberlik sözünde doğru isen haydi bir mucize göster) demişti. Hazret-i Musa da, asasını yere bırakınca, hemen bir ejderha oluverdi. (Araf 106) Hazret-i Musa'nın asası yılan olup, sihirbazların sihrini bozarak, gösterdikleri şeyleri yuttu (Taha 69) Hazret-i İsa beşikte iken konuştu. Elindeki çamurdan şekle üfleyince, canlı kuş oldu. Körleri iyi etti. Ölüleri diriltti. (Maide 110, A. İmran 49) Hazret-i Zekeriya, Hazret-i Meryem'in yanında yazın kış, kışın ise yaz meyveleri görürdü. (A.İmran 37)Hazret-i Süleyman'ın veziri Asaf, iki aylık mesafedeki Belkıs'ın tahtını, göz açıp kapayıncaya kadar getirdi. Hazret-i Süleyman, (Bu Rabbimin bir lütfudur) dedi. (Neml 40) Eshab-ı kehf, yiyip içmeden, 309 yıl uykuda kaldıktan sonra uyanmışlardır. Kur'an-ı kerimde bu olay için, (İşte bu, Allah'ın âyetlerinden [kudretini gösteren delillerden biri]dir) buyuruldu. (Kehf17)Hazret-i Hızır'ın harikası, sepetteki pişmiş ölü balık canlandı. (Kehf 86)Ay ikiye ayrılınca, kâfirler, Resulullah için (Bize sihir yaptı) dediler. (Kamer 1, 2)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.