FIKIH ÂLİMİ İbn-i Sükeyne

A -
A +
"Kim Kur'an okursa karşılığını Allah'tan istesin. Bir zaman gelecek insanlar Kur'an okuyacaklar da karşılığını insanlardan isteyecekler."
İbn-i Sükeyne hazretleri hadîs ve fıkıh âlimlerindendir. 519 (m. 1125) senesinde doğdu. 607 (m. 1210)'de Bağdad'da vefât etti. Naklettiği Hadis-i şeriflerden bazıları şunlardır:
İmrân İbn-i Husayn (radıyallahü anh) anlatıyor: Bana Kur'an okuyan bir kadın uğradı, okudu sonra karşılık istedi ardından da bu isteğini geri alarak şöyle dedi: Peygamber Efendimiz (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Kim Kur'an okursa karşılığını Allah'tan istesin. Bir zaman gelecek insanlar Kur'an okuyacaklar da karşılığını insanlardan isteyecekler."
Âişe "radıyallahü teâlâ anhâ" hazretlerinden rivâyet olunmuşdur. Ezvâc-ı tâhirâtın "rıdvânullahi teâlâ aleyhim ecma'în" hepsi, Resûlullahın huzûr-u şerîflerinde idik. Fâtıma-tüz-zehrâ "radıyallahü anhâ" geldi. Gizli konuştular. Fâtıma yüksek sesle ağladı. İkinci kere gizli konuştular. O zaman Fâtıma güldü. Sonra Resûlullah kalkıp gitti. Ben Fâtıma'dan "radıyallahü anhâ" sana gizli ne söyledi diye sordum. Fâtıma "radıyallahü anhâ" dedi ki, ben Resûlullah hazretlerinin sırrını açıklayamam. Resûlullah hazretleri âhirete intikâl buyurdukları zaman, Âişe "radıyallahü anhâ" buyurdular ki: Ben Fâtıma'ya dedim ki, sana yemîn veririm ki, Resûlullah hazretlerinin sana ne söylediğini bana söyle. Fâtıma "radıyallahü teâlâ anhâ" dedi ki: Bana gizli söylediği vakit, haber verdi ki: (Cebrâîl aleyhisselâm, Kur'ân-ı azîm-üş-şânı her sene benimle bir kerre mukâbele ederdi [okurdu]. Bu sene benimle iki kere mukâbele etti [okudu]. Bundan ecelimin yaklaştığı anlaşılır. Allahü teâlâ hazretlerine ittikâ eyle ve sabreyle. Zîrâ muhakkak ben senin için ne güzel selefim. [Senden önce ölürüm.]) Ben ağladım. Üzüldüğümü görünce, ikinci kere buyurdu ki: 
(Yâ Fâtıma! Cennet ehli kadınların, mü'minlerin hanımlarının, seyyidesi olursun. Râzı olmaz mısın.) Bir rivâyette, bana gizli olarak o hastalığında, vefâtının yaklaştığını haber verdiğinde ağladım. Sonra gizli olarak, (Ehl-i beytimden bana evvel kavuşan sen olursun) buyurunca güldüm, şeklinde bildirilmiştir.
Müsevvir bin Mahreme'den rivâyet edilmiştir. Resûlullah hazretleri buyurdular ki: (Fâtıma benden bir parçadır. Her kim onu gazaba getirir ise, beni gazaba getirir.) Başka bir rivâyette, (Ona eziyet eden, bana eziyet etmiş olur) buyuruldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.