FASLI ÂLİM Ahmed Zerrûk

A -
A +
Ahmed Zerrûk hazretleri Mâlikî mezhebi fıkıh âlimlerinden olup, Hadîs ve tasavvuf ilimlerinde de âlimdir. 846 (m. 1442)'de Fas'ta doğdu. 899 (m. 1493)'da Libya'da Tekrîn nahiyesinde vefât etti. Buyurdu ki:
"Hakka kavuşmak için yeryüzünün doğusunu ve batısını gezip dolaştım. Allahü teâlânın rızâsına ermek için, nefsin terbiyesinde bilinen her sebebe yapıştım. Mümkün olan her yola başvurdum. Allahü teâlânın rızâsına kavuşmak için her neye sarılsam beni Allahü teâlâdan uzaklaştırdı. Nihâyet her husûsta Allahü teâlâya sığındım. Sonunda gördüm ki; sebeblere güvenmemek, mutlak olarak Allahü teâlâya teslim olmak lâzımdır." Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:
Muâz bin Cebel (radıyallahü anh), Resûlullah efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) "(Onlar) yataklarından kalkarlar" (Secde-16) âyet-i kerîmesi hakkında, bunun geceyi namaz ile geçirmek olduğunu, buyurduğunu bildirdi. Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz "Kim hanımını geceleyin kaldırıp, berâberce iki rek'at namaz kılarlarsa, zikredenler arasına yazılırlar" buyurdu. Sâlim'in (radıyallahü anh) babasından rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz "İki kişiye gıbta edilir. Birisi; Allahü teâlânın kelâmı olan Kur'ân-ı kerîmi gece-gündüz okur ve O'nun emirlerine uyar. Diğeri; Allahü teâlânın vermiş olduğu malı gece-gündüz O'nun rızâsı için sarf eder" buyurdu.
İbn-i Mübârek'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte ise, Peygamber efendimiz, "Gece namazının gündüz kılınan namaza üstünlüğü, gizli olarak verilen sadakanın, açıktan verilen sadakaya üstünlüğü gibidir" buyurdu. Peygamber efendimiz bir hadîs-i şerîfte: "Namaz, benim için gözümün neşesi yapıldı" buyurdu. Yanî Resûlullah efendimiz Allahü teâlâya münâcaat, O'na huşû ve huzûrunda hudûdan lezzet alırdı. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen; "Bir de, sabır ve namazla Allahü teâlâdan yardım isteyin; gerçi bu (nefsinize) ağır gelir, fakat huşû sahibi kimselere değil" (Bekâra-45) buyurdu.
Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz "Kim kadir gecesini, inanarak ve sevâbını umarak ibâdetle geçirirse, onun geçmiş günahları af ve mağfiret olur" buyurdu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.