İtalyan seçimlerinde sürpriz sonuç

/ Kaynak: İHA
İtalyan seçimlerinde sürpriz sonuç

DÜNYA Haberleri  / İHA

İtalya'da 24 Şubat Pazar günü başlayan oy kullanma süreci, 25 Şubat günü saat 17.00'de sona erdi. Temsilciler Meclisi seçimleri için yaklaşık 47 milyon, Senato seçimleri için ise 43 milyon seçmen oy kullandı. Kesinleşen sonuçlara göre Demokratik Parti öncülüğündeki merkez sol ittifakı Temsilciler Meclisi seçimlerini yüzde 29.55 ile kazanırken, Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki merkez sağ oyların yüzde 29.18'ini aldı.

İtalya'da 24 Şubat Pazar günü başlayan oy kullanma süreci, 25 Şubat günü saat 17.00'de sona erdi. Temsilciler Meclisi seçimleri için yaklaşık 47 milyon, Senato seçimleri için ise 43 milyon seçmen oy kullandı. Kesinleşen sonuçlara göre Demokratik Parti öncülüğündeki merkez sol ittifakı Temsilciler Meclisi seçimlerini yüzde 29.55 ile kazanırken, Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki merkez sağ oyların yüzde 29.18'ini aldı. Berlusconi'nin bu oy seviyesine ulaşması seçim tahmininde bulunanları şaşırtırken, en büyük sürprizi ise komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi Partisi yaptı. Grillo'nun partisi, oyların yüzde 25.54'ünü aldı. Mevcut siyasete tepki olarak doğan 5 Yıldız Hareketi, parti bazında en çok oy olan parti oldu. Teknokrat Başbakan Mario Monti ise, oyların ancak yüzde 10.56'sını alarak hayal kırıklığına uğradı.
Pier Luigi Bersani liderliğindeki Demokratik Parti ve merkez sol ittifakı, aldığı oy sayısı ile mecliste çoğunluk için gerekli olan 340 sandalye sayısına ulaşamasa da İtalyan Seçim Kanunu'na göre en çok oyu alan koalisyon olması nedeniyle bu sayıda milletvekili çıkarabilecek.
Senato seçimlerinde ise hiçbir oluşum yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Merkez sol koalisyonu yüzde 31.63, merkez sağ koalisyonu yüzde 0.72 ve '5 Yıldız Hareketi' yüzde 23.79 oy alırken, Mario Monti yüzde 9.13 oyda kaldı. Bu oy seviyeleri ile hiçbir oluşum Senato'da gerekli olan 158 sandalyelik mutlak çoğunluğu sağlama imkanı elde edemedi. Merkez sol veya merkez sağın Mario Monti ile ittifak kurma ihtimali çoğunluk sağlama için yeterli olmazken, '5 Yıldız Hareketi'nin hiçbir parti ile koalisyona gitmeyecek olması tüm hesapları çözümsüzlüğe götürüyor.
Meydanlarda toplanarak ve internet üzerinden örgütlenerek büyüyen '5 Yıldız Hareketi'nin beklenmeyen seviyede oy alması, İtalyan halkının mevcut politikacılara gösterdiği büyük bir tepki olarak görülüyor. Oluşumun lideri Beppe Grillo, seçim sonuçlarının ardından "Taviz vermeyeceğiz, Parlamento'da herkesi tokatlayacağız" şeklinde açıklamada bulundu.2008 seçimlerinde yüzde 80 olan katılım, bu seçimlerde yüzde 75 nispetinde gerçekleşti. Soğuk hava ve kar yağışının seçmenlerin oylamaya katılımını düşürdüğü tahmin ediliyor.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...