Türkiye'nin nükleer çubukları buradan gelecek

Türkiye'nin nükleer çubukları buradan gelecek

YAŞAM Haberleri

Türk-Rus Nükleer işbirliğinde son dönemece girildi. Türkiye için üretilecek nükleer yakıt çubukları Novosibirsk tesislerinde üretilecek.


Türkiye nükleer enerji konusunda Rusya ile derin işbirliğini somutlaştırmaya hazırlanıyor. Çevreci örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarının yıllardır sürdürdüğü karşı kampanyalar hükümetlerin politikalarını değiştirmeye yetmiyor. Çernobil ve Fukuşima facialarının ardından Enerji Bakanlığı adeta kılı kırk yararak karar vermeye çalışırken, Türkiye'nin tercih ettiği model sır gibi saklanıyor.

RUSYA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ
Nükleer enerji konusunda Rusya'nın geliştirdiği teknoloji dünyanın en güvenilir devlet markası olarak ün yapıyor. Türkiye hem bölgesel işbirliği hem de Moskova ile yürüttüğü stratejik ticaret seçeneklerini çeşitlendirmek için nükleer santrali Rusya ile birlikte yapmaya önem veriyor. Rusya'nın geliştirdiği 3. nesil VVER 1000 reaktörleri batılı ülkelerin de kullanmayı tercih ettiği model olarak biliniyor. Özellikle Almanya'da Simens, Fransa'da FRAMATOME, Tayvan ve Hindistan, Finlandiya gibi ülkelerin tercih ettiği bu reaktörlerin Rusya dışına çıkarılması özel izne tabi. Tercihli ülkelere satışı için Moskova yönetimi özel bir politika belirlemiş durumda.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

BU GÖRÜNTÜLER BİR RUS SİTESİNDEN
Rusya'nın yakın zamana kadar dış dünyaya sımsıkı kapalı tuttuğu nükleer santralleri artık sergilemekten hatta tanıtımını yapmaktan sakınmıyor. Gizemli nükleer teknolojileri en ince ayrıntısına kadar sergileyen Rus şirketler bu konuda kendilerine oldukça güveniyor.  göre bir grup Türk mühendisin ziyaret ettiği Novosibirsk tesisleri dünyanın pek çok ülkesindeki nükleer reaktörler için yakıt çubukları üretiyor. Muhtemelen Türkiye'nin kuracağı nükleer santralin yakıt çubukları da bu tesislerden gelecek. Üstelik bunun üretim takvimi de anlaşmada belirlenmiş durumda.

İşte Novosibirsk Nükleer Yakıt Elemanları üretim fabrikasındaki hummalı çalışmadan önemli kareler:

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...