HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Hayret! BM'nin yüzü kızardı

Hayret! BM'nin yüzü kızardı

DÜNYA Haberleri

1995 yılında Avrupa'nın göbeğinde çoluk-çocuk binlerce Müslümanı katleden zalim Sırpları seyreden BM, şimdi de Suriye'de dünyanın gözü önünde yaşananlara kayıtsız kalıyor



BAKİR İZZETBEGOVİÇ: Korkak davrandınız! Siz de en az Sırplar kadar suçlusunuz!.. 17 yıl önce Sırplar, on binlerce Müslümanı katlederken izleyen BM, Srebrenitsa'ya 'özür' ziyareti düzenledi. Bosna-Hersek lideri Bakir İzzetbegoviç, BM Genel Sek-reteri'ne "Seleflerinizin korkaklığı sonucu yaşananlarla yüzleştiniz. Siz acıları yarım saat yaşadınız. Ama Bosnalı anneler her gün, 24 saat acı çekiyor" dedi.BAN Kİ-MUN: Haklısınız, katliamı seyrettik. Bunun için ÖZÜR DİLERİM Boşnak kurbanların mezarlarını ziyaret edip, saygı duruşunda bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un anıt önünde eğilmesi dikkat çekti. Ban Ki-mun, "Soykırıma engel olamadık. Fakat bu dehşetten önemli dersler aldık, almaya da devam ediyoruz. 20 yıl sonra Suriye için de özür dilenmesini istemem" dedi. Bosna'daki savaş zamanında BM koruması altında olmasına rağmen Temmuz 1995 yılında soykırımın işlendiği Srebrenitsa'daki kurbanların mezarını ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan katliamı seyrettik itirafı... Bosna-Hersek'teki temasları kapsamında Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'le birlikte Srebrenitsa'ya giden Ban Ki-mun, Temmuz 1995 yılında işlenen soykırımdaki kurbanların mezarlarının bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığı'nı ziyaret ette. Ban Ki-mun ve İzzetbegoviç'i burada Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç ve Srebrenitsa anneleri karşıladı. Ban Ki-mun, Bosna-Hersek parlamentosunda yaptığı konuşmada ise, "BM, Srebrenitsa konusunda uluslararası toplumun sorumluluklarını yerine getiremedi ve Srebrenitsa'da soykırım yaşanmasına engel olamadı. Fakat bu dehşetten önemli ders aldık, almaya da devam ediyoruz" dedi. Ban Ki-mun sözlerine şöyle devam etti: "Srebrenitsa'da dersimizi aldıktan sonra, uluslararası toplum Suriye'deki katliamların derhal durdurulmasını sağlamalı. Bundan sonra BM Genel Sekreteri olacakların 20 yıl sonra Suriye'ye gidip müdahale edilemediği için yaşanan olaylardan özür dilemesini istemem."Öte yandan, Bosna-Hersek'te Bu arada, Avrupa Birliği Barış Gücü (EUFOR) bünyesinde görev yapan Türk birliğinde görev yapan rütbeli askerler, ramazan ayı nedeniyle evlerinde ziyaret ettikleri ihtiyaç sahibi ailelere gıda paketi veriyor. İZZETBEGOVİÇ: Sırplar kadar BM de suçludur Ban Ki-Mun'un Srebrenitsa'ya yaptığı tarihi ziyaret bile Bosna halkının katliamdan dolayı yıllardır içinde beslediği öfkeyi dindiremedi. Ki-Mun'a eşlik eden Bakir İzzetbegoviç, "Buraya sizin seleflerinizin hataları ve korkaklığı sonucu olan bir şeyle yüzleşmeye geldiniz. Bu annelerin acılarını yarım saat paylaştınız. Fakat anneler bu acıları her gün 24 saat yaşıyor" dedi. Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç de, "BM 1993'te bizim güvenliğimizi garanti altına aldı ve 1995'te bizi katliama ve tecavüzlere terk etti. Onlar soykırımın bir nevi katılımcısıdır" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...