HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Google'dan canlı arşiv

Kaynak:
- Güncelleme:
Google'dan canlı arşiv

Medya Haberleri  / 

Google, tarih ve siyaset araştırmacıları için önemli bir arşivi kullanıma açtı. Nelson Mandela'nın etkileşimli arşivi, tarih araştırmacılarının hizmetine girdi

nbsp;Geçen sene Nelson Mandela Hatıra Merkezi'ne (Nelson Mandela Centre of Memory) Nelson Mandela hakkındaki binlerce arşiv belgesi, fotoğraf ve videonun dijital ortama aktarılması için bağışta bulunduk. Güney Afrika Johannesburg'da kurulu Nelson Mandela Hatıra Merkezi (NMCM) dünyanın gelmiş geçmiş en önemli devlet adamlarından birinin hayatını belgelendirmeye ve hikayesini sosyal adaleti yayma amacıyla dünyaya duyurmaya kendini adamıştır.

Bugün ise Mandela arşivi gerçek oldu. Tarihçiler, eğitimciler, araştırmacılar, aktivistler ile birlikte siz de bu sıradışı Afrikalı liderin hayatı ve mirası hakkında zengin bir bilgi kaynağına ulaşabilirsiniz. Yeni çevrimiçi multimedya arşivi Mandela'nın ailesi, yoldaşları ve arkadaşları ile yazışmalarını, 27 senelik hapis hayatı boyunca tuttuğu günlükleri ve Güney Amerika'da ırk ayrımı rejiminin sonlandırılması için yaptığı görüşmeler sırasında tuttuğu notları içeriyor. Arşiv aynı zamanda Mandela'nın bilinen en eski fotoğrafını ve otobiyografisi Long Walk to Freedom (Özgürlüğe Yürüyüş) için tuttuğu ve daha önce hiç görülmemiş el yazısı taslaklarını da içeriyor.

Bize ilham verdiği kadar size de vereceğini umduğumuz bu interaktif tecrübeyi yaratmak için NMCM ile yakın temas halinde çalıştık. Arşivleri inceleyerek derinlemesine bir şekilde Mandela'nın hayatının ve çalışmalarının değişik aşamalarına dair bilgi edinebilirsiniz: Gençlik Yılları, Tutukluluk Yılları, Başkanlık Yılları, Emeklilik, Mandela için Kitaplar, Genç İnsanlar ve Efsane ile Anlarım.
Örneğin Nelson Mandela'nın hapishanede yattığı döneme dair kişisel anıları ile ilgilenebilir ve Hapishane Yılları'na tıklayabilirsiniz. Böylece birbirinden geniş söylemlerle ilişkilendirilmiş bir materyaller bütünü ile karşılaşabilirsiniz. İçerikte aynı zamanda şunlar bulunmaktadır: 13 Aralık 1989'da Başkan F.W. De Klerk ile hapishanede iki buçuk saatlik ilk tanışmasını gösteren masa üstü takvimindeki el yazımı notlar, Yüce Mahkeme tarafından çıkarılan ve kendisini hapse gönderen "Warrants of Commital" , 1971'de Robben Island'daki Nelson Mandela'nın hücresine dair ilk fotoğraf, 1963'te anneleri tutuklandıktan sonra kızları Zeni ve Zindzi'ye yazdığı kişisel mektup.

Arşivde tutulan bütün mektupları görmek isterseniz, mektuplar bölümünde "daha fazla gör"e tıklayabilir ve tüm kişisel mektupları keşfedebilirsiniz. Veya zaman filtresini kullanarak 1988 ve 1998 yılları arasında yazdığı tüm günlükleri keşfedebilir, Kuzey Uganda'daki duruma dair düşüncelerini paylaşmak amacı ile Başkan Yoweri Kaguta Museveni ile tanışmasını günlüğünün
son sayfasında yazdığını görebilirsiniz.

Araştırmacı iseniz, Madiba'nın anılarından yola çıkarak uzun bir dönem arkadaşı olan politikacı ve anti-ırk ayrımcısı aktivist Ahmed Kathrada'ya dair fotoğraflara, videolara, el yazmalarına ve mektuplara ulaşabilirsiniz.

Son olarak, "My Moments with a Legend"a (Efsane ile Anlarım) tıklayarak, Madiba'nın kişisel materyallerinin ötesine geçebilir; fotoğraflar, videolar, hikayeler ve Archbishop Desmond Tutu, F.W. De Klerk, ve sosyal yardım işçisi Nomfundo Walaza gibi kişilerin anıları aracılığıyla farklı bir bakış açısı elde edebilirsiniz.

Nelson Mandela Digital Archive projesi Nelson Mandela Hatıra Merkezi ve Google Kültür Enstitüsü tarafından başlatılan bir inisiyatiftir. Bu insiyatif kültürel çeşitliliği ve tarihsel mirasımızı korumayı ve geliştirmeyi hedeflemektedir.

archive.nelsonmandela.org'dan Nelson Mandela arşivini keşfetmeye şimdi başlayabilirsiniz. Umarız ki Güney Afrika'nın demokrasiye geçişinin siması olan bu etkileyici lider sizin için de ilham kaynağı olacaktır.

Medya
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...