HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Anadolu'nun 'Altın Eller'i Beyoğlun'da

Kaynak: OZEL
Anadolu'nun 'Altın Eller'i Beyoğlun'da

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını yaşatmak adına her yıl Beyoğlu'nda düzenlenen "7. Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri" bu yıl, 11-23 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek.

##tgvideo##
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi'nin 6 yıldır ortak düzenlediği "Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri" İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin himayesiyle yedinci kez Beyoğlu'nda başlıyor. 11-23 Eylül 2012 tarihleri arasında Tepebaşı'nda (TRT yanı) düzenlenecek organizasyona Türkiye'nin dört köşesinden 65 geleneksel el sanatı ustası katılıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç.Dr. Ahmet Arı'nın katılımıyla, Tepebaşı'nda (TRT Yanı) açılışı yapılacak etkinlik 13 gün devam edecek. Geleneksel Türk El Sanatları'nda önemli bir yeri olan Hat ve Tezhip sanatı "7.Altıneller Geleneksel El Sanatları Günleri"nin bu yılki temasını oluşturuyor. "7.Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri"nde bu yıl Adıyaman, Afyon, Ankara, Antakya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kütahya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Şanlıurfa, Zonguldak ve Tokat'ın el sanatları stantlarda yerini alacak.

Sanata ve Sanatçıya Tam Destek
nbsp;
Her yıl yoğun ilgiyle takip edilen organizasyona bu yıl Türkiye'nin 33 ilinden toplam 65 sanatkar katılıyor. Sanatçılar, etkinlik alanında geleneksel mimariye uygun hazırlanan stantlarda13 gün boyunca sanatlarını icra edecek hem de unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yeniden zihnimize yerleştirecekler. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarını desteklemek amaçlı etkinlikte sanatçılar her yıl olduğu gibi bu yılda organizasyon süresince el emekleri ve göz nuru sanatlarını sergiledikleri stantlara herhangi bir ücret ödemeyecek. Stantlarında üretim yapacak sanatçılar ziyaretçilere el sanatlarının tezgâhtaki üretimini yerinde görme fırsatı sunarken satış yapma imkanı da bulacak. Geleneği geleceğe bağlayacak 13 özel günde, sedef, kispetçilik, keçecilik, lüle taşı, oltu taşı, gümüş, hat, çarık, bakır, mutteka, çini, deri, kazaz, sim sırma, tel kırma, tezhip, minyatür, kündekari, edirnekari, çömlek, kutnu dokuma, el dokuma, ipek dokuma, kilim dokuma, cam işleme, taş işleme, bıçak işleme, ahşap işleme, baston işleme, yemeni, körüklü çizme, baskı yazma, tel kırma görücüye çıkacak.

Hat ve tezhip sanatı nedir?

Hat sözlükte ''ince, uzun doğru yol, birçok noktanın birleşerek sıralanmasından oluşan çizgi, satır veya yazı'' gibi anlamlara karşılık gelen Arapça kökenli bir kelimedir. İslam kültüründe güzel yazı anlamında da kullanılmıştır. Hat sanatı; İslam'ın ilk dönemlerinden beri sürekli bir gelişim göstermiştir. Hat sanatında temel olarak altı çeşit yazı stili vardır."Aklam-ı Sitte" veya "Şeşkalem" denen bu stiller; "Sülüs, Nesih, Muhakkak, Reyhani, Tevki ve Rika"dır. Tezhip ise eski bir süsleme sanatıdır. Sözcük Arapça'da "altınlama, yaldızlama" anlamına gelir. Ama tezhip yalnız altınla değil boya ile de yapılır. Daha çok yazma kitapların sayfalarını, hat levhalarının kenarlarını süslemede kullanılmıştır. Türklerde tezhibin geçmişi Uygurlar'a kadar uzanır. Mani dininin Uygurlar arasında yayıldığı 9. yüzyılda tezhip sanatı da görülmeye başlanmıştır.
nbsp;
Tepebaşı'nda Her Akşam Ezgilerimiz Sahne Alacak
nbsp;
Geleneksel Türk El Sanatları'nı ve sanatkârlarını İstanbullularla buluşturacak "7.Altın Eller Geleneksel El Sanatları Günleri"nde her akşam ücretsiz konserler düzenlenecek. Müziğin tüm renklerinin ve seslerinin yankılanacağı konserlerde Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'nin sevilen isimleri sahne alacak. 11 Eylül 2011 Özdemir Erdoğan'la başlayacak konserlerde, Coşkun Sabah, Zekai Tunca, Sümer Ezgü, Alp Arslan, nbsp; Uğur Murathan, Okan Murat Öztürk, Muammer Ketencioğlu, Fatma Koçel, Levent Karadeniz, Erdal Akkaya ve Muzaffer Özdemir birer konser verecek. nbsp; www.beyoglu.bel.tr




KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...