Fetih-Hamas mutabakatı çatırdıyor

/ Kaynak: AA
Fetih-Hamas mutabakatı çatırdıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Fetih ve Hamas arasındaki, ''milli mutabakat hükümeti'' kurarak fiilen ikiye bölünmüş Filistin'i birleştirme projesi çıkmaza girdi.

nbsp;

Fetih ve Hamas arasındaki, ''milli mutabakat hükümeti'' kurarak fiilen ikiye bölünmüş Filistin'i tek yönetim altında birleştirmek üzere 6 ay içinde seçimlere gitme konusundaki uzlaşı çalışmaları çıkmaza girdi.

Fetih Hareketi Yönetim Kurulu üyesi Yahya Rabah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamas'ın, Merkezi Seçim Kurulu'nun Gazze'de tekrar çalışmaya başlaması için 4 şart öne sürdüğünü ve bunların yerine getirilmesinin imkansız olduğunu belirtti.

Filistinli seçmenlerin kaydı tutulmuyor


Hamas, 2 Temmuz itibariyle seçmen kayıt işleminin dışarıda, Batı Şeria ve Gazze'de eş zamanlı olarak ve sorunsuz yürütülebileceği ortam oluşana kadar geçici olarak durdurmuştu.

Rabah, ''Şu an Arap ülkelerindeki siyasi ortam Filistinli seçmenlerin kaydının başlamasına müsait değil. Batı Şeria'daki seçmen kayıtlarını ise seçim kurulu daha önce yapmıştı'' ifadelerini kullandı.

Gazze emniyet güçlerinin Fetih'in görevlilerine uyguladığı siyasi tutuklamaların, Fetih'in Batı Şeria'da, Hamas mensuplarına uyguladığından daha fazla olduğunu bildiren Rabah, Hamas'tan, Gazze'deki siyasi tutuklamalara son vermesini istedi.

Hamas'ın, Merkezi Seçim Kurulu'nun Gazze'deki çalışmalarını askıya almasını ''çarpıcı'' olarak niteleyen Rabah ''Hamas her geçen gün uzlaşma konusunda ciddi olmadığını bir kere daha ortaya koyuyor'' diye konuştu.

-Hamas da kendini savundu-

Öte yandan, Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri ise Gazze'de, Merkezi Seçim Kurulu'nun çalışmasının askıya alınmasının sebeplerini sıraladı. Ebu Zühri'ye göre, bunların en önemlisi Hamas mensuplarının yargılamalar ve usulsüzlüklerden dolayı sıkıntılı anlar yaşaması ve bunun da onların seçme haklarını yerine getirmelerine engel olması.

Ebu Zühri, AA muhabirine, Hamas mensuplarının Batı Şeria'da (Ramallah) seçim sandıklarında denetim görevlerini yerine getirememesinin, Gazze'deki çalışmasını askıya almaya sebep olduğunu bildirdi.

Ebu Zühri, Fetih'in mutabakat anlaşması maddelerine uyması ve seçim kayıt çalışmaları konusundaki usulsüzlükleri düzeltmesi durumunda, Gazze'deki seçim hazırlık çalışmalarının yeniden başlayabileceğini de dile getirdi.

Fetih ile Hamas, 20 Mayıs'ta masaya oturarak milli mutabakat hükümeti kurulması görüşmelerinin başlaması ve Merkezi Seçim Kurulu'nun Gazze'de çalışma başlatması konusunda anlaşmaya varmıştı.






DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...