Liderler mikrofonu unutunca

- Güncelleme:
Liderler mikrofonu unutunca

Dünya Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le görüşmesinde açık mikrofonun açık unutulması, en çok muhaliflerini sevindirdi


Rusya'nın füze kalkanı konusunda kendisine zaman vermesini isteyen Obama, "Seçim sonrası daha esnek olabilirim" dedi.
Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le başbaşa bir görüşme yapan ABD Başkanı Barack Obama, ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Basın toplantısı için son haz ırlıklar yapılırken, Obama ellerini dizlerinin üzerine yerleştirerek Medvedev'e doğru eğildi. Mayıs ayında görevini Başbakan Vladimir Putin'e devredecek olan Medvedev'de Obama'ya doğru eğildi.

PUTİN BANA ZAMAN TANISIN
Mikrofonun kapalı olduğunu düşünen Obama, kapalı kapılar ardında söylenmesi gereken şu cümleyi son birkez daha Medvedev'e hatırlattı: "Füze kalkanıyla ilgili sorunu çözeceğiz. Ama şu çok önemli, o (Putin) bana zaman tanımalı. Bu benim son seçimim olacak. Seçimden sonra daha esnek olma şansım var" dedi. Medvedev, mesajı Putin'e ileteceğini kafasıyla onayladıktan sonra, "Anlıyorum" karşılığını verdi.

GERÇEK AJANDASINI AÇIKLASIN
Açık mikrofon azizliğine uğrayan Obama'nın bu sözlerini Amerikan CBS televizyonu yayınladıktan sonra Cumhuriyetçi Parti'den sert eleştiriler geldi. Cumhuriyetçilerin başkan aday adayı Mitt Romney, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Obama'nın sözlerini "alarm ve rahatsız verici" bulduğunu söyledi. Rusya'yı ABD'nin "jeo-politik" rakibi olarak gördüğünü belirten Romney, Obama'nın "gerçek ajandası" konusunda ABD halkını bilgilendirmesi gerektiğini savundu.
Medvedev ve Obama seslerinin açık olduğunu fark etmeden yaptıkları konuşmada Obama Medvedev'e, "Tüm bu konular, özellikle de füze savunma sistemi ile ilgili konular çözülebilir. Ancak bana zaman verilmesi önemli..." dedi.

Medvedev de cevabında, "Evet, anlıyorum. Sizin zamanla ilgili mesajınızı anlıyorum. Sizin için zaman..." diyor. ABD Başkanı'nın, "Bu benim son seçimim. Seçimlerden sonra daha esnekliğe sahip olacağım" ifadesine de Medvedev, "Anlıyorum, bu bilgiyi Vladimir'e (Putin) ileteceğim" karşılığını veriyor.

Başkan adayı Romney, Rusya'yı jeopolitik düşman ilan etti

Seçimlerden sonra ABD'nin taviz vereceği ile ilgili işaretler ise Obama'nın rakibi Cumhuriyetçileri harekete geçirdi. Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'e göre Obama'nın Rusya ile ilgili konularda gizli ajandası var.

Romney açıklamasında, "Başkan Obama füze kalkanı konusunda Rusya'ya boyun eğeceği işareti verdi. İkinci dönem onun hangi esneklikte olacağını Amerikan halkının bilmeye hakkı var" eleştirisi getirdi.

CNN'de bir röportajı yayınlanan Romney, Rusya'yı jeopolitik düşman iletti. Romney açıklamasında, "Rusya, Suriye'ye destek vermeye devam ediyor. İran'ı destekliyor. İran'a karşı etkili yaptırım konusunda bizimle mücadele ediyor. Dünya genelinde Rusya dostça bir tutum izlemiyor" ifadelerini kullandı.

Rusya ve ABD arasında başlatılan "temiz sayfa" çalışmalarının etkin bir şekilde çalışmadığını savunan Romney, Obama'nın Medvedev'e söylediği "esneklik" ifadesinin, rahatsız edici ve endişe verici olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi aday, "Rusya jeopolitik düşman. Ve bizim başkanımız onlarla seçimlerden önce Amerikan halkına söylemek istemediği bir şeyler yapmayı planlıyor. Ben bunu çok endişe verici buluyorum" şeklinde konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...